12.5.2024. 14:35
Ovo su namirnice koje su izuzetno dobre i zdrave za jetru
Dobra i kvalitetna ishrana je ključ generalno dobrog zdravlja. Svi organi u tijelu dobro rade svoj posao, a jedan od organa koji je možda i glavni jeste - jetra.

Jetra je odgovorna za procese u tijelu, od proizvodnje proteina, holesterola i žuči pa do skladištenja vitamina i minerala. Razgrađuje toksine poput alkohola, lijekova i prirodnih nusproizvoda metabolizma. Mnoge namirnice sadrže jedinjenja za koja se pokazalo da pomažu u poboljšanju enzima jetre, štite od skupljanja masti i smanjuju upalu i stres.

Ovo su samo neke od namirnica koje mogu da poboljšaju rad jetre.

Kafa

Istraživanja su pokazala da pijenje ovog crnog napitka štiti jetru od bolesti, konkretno od ciroze ili trajnog oštećenja jetre. Povećava nivoe antioksidansa glutationa koji neutrališu štetne slobodne radikale.

Zeleni čaj

Jedna studija iz 2020. godine otkrila je da zeleni čaj smanjuje nivoe enzima jetre kod ljudi s nealkoholnom masnom bolešću jetre. Ipak, prije nego što počnete da ga pijete, najbolje da se konsultujete sa ljekarom oko doze.

Grejpfrut

Ovo citrusno voće sadrži antioksidante koji prirodno štite jetru, a dva glavna su naringenin i naringin, piše "Health line". Jedna analiza iz 2023. godine je pokazala da mogu pomoći u smanjenju razvija fibroze jetre.

Borovnice i brusnice

Ukoliko šest mjeseci koristite i jedete brusnice, poboljšat ćete steatozu jetre, a možete se riješiti masnoće iz nje. Ako u svoju ishranu ubacite i borovnice, osigurat ćete da vaša jetra bude snabdjevena antioksidansima koji su joj potrebni da bude zdrava.

Grožđe

Ovo voće sadrži korisna biljna jedinjenja koja mogu pomoći u dobrom radu jetre. Također, sok od grožđa može imati različite prednosti poput smanjene upale ili sprečavanje oštećenja ćelija.

Sok od cvekle


Ovaj napitak je dobar izvor nitrata i antioksidanata po nazivu betalaini. Prema studiji na životinjama, utvrđeno je da smanjuju oksidativno oštećenje i upalu jetre.

Krtolasto povrće

Neke od ovih vrsta su brokule, kelj, kupus, prokulice, karfiol. Njih treba ubaciti u ishranu kako bi jetru zaštitili od štetnih jedinjenja i obezbijedili joj dovoljno vlakana.

Orasi

Poznato je da je korisno jesti orašaste plodove, a orasi su možda i prvi na listi. Orasi sadrže zdrave masti, vitamin E, antioksidanse i mogu pomoći u boljem radu vaše jetre.

Masna riba

Ribe koje sadrže omega-3 masne kiseline su odlične ako želite da povratite dobar rad jetre. Ona se povezuje sa manjim rizikom od srčanih oboljenja i smanjuje upale. Osim toga, poboljšat ćete i rad srca.

Maslinovo ulje

Ovo se smatra zdravom vrstom masti koja donosi pozitivne efekte za srce i metabolično zdravlje, a i dobro je za jetru. Prema jednoj studiji iz 2018. godine, upotreba maslinovog ulja može biti povezana sa smanjenim rizikom od masne jetre.

(Sead M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana