23.3.2024. 20:42
Direktor OpenAI: Svijetu ne treba još jedna kopija Googlea, to je dosadno
Tokom nedavnog intervjua sa Lexom Fridmanom, Sam Altman je podijelio svoje viđenje budućnosti tehnologije pretraživanja i uloge vještačke inteligencije u istoj.

"Ako je pitanje da li možemo izgraditi bolji pretraživač od Googlea, onda, naravno, trebalo bi da ljudi koriste bolji proizvod," izjavio je Altman.

Međutim, naglasio je da bi to umanjilo pravi potencijal AI tehnologija. Umjesto toga, Altman smatra da postoje mnogo inovativniji načini na koje vještačka inteligencija može pomoći ljudima u pronalaženju, obradi i sintezi informacija.

"Istinska vrijednost ne leži u kreiranju bolje verzije Google pretraživača, već u mogućnosti da se ljudima pruži nešto mnogo vrijednije," dodao je Altman, ističući da svijetu ne treba još jedna kopija Googlea, jer bi to bilo dosadno.

Google se suočava sa izazovima u AI sferi. Iako OpenAI i Altman istražuju nove pristupe u vještačkoj inteligenciji, Google nije ostao ravnodušan na izazove koje donose ključni igrači na tržištu AI. Bloomberg je u ponedjeljak saopćio da je Apple u pregovorima o integraciji Google-ovog četbota, Gemini, u iPhone uređaje.

Međutim, ambicije Googlea u oblasti vještačke inteligencije su doživjele udarac nakon što su neki korisnici na društvenim mrežama optužili Gemini i njegove kreatore za pretjeranu političku korektnost, tvrdeći da četbot generiše slike osoba različitih rasa u neadekvatnim historijskim kontekstima.

Zbog brojnih pritužbi, Google je 22. februara objavio da privremeno obustavlja funkciju generisanja slika četbota Gemini, obećavajući da će uskoro ponuditi poboljšanu verziju.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana