21.4.2024. 22:31
Oglasili se iz TikToka zbog moguće zabrane u Americi
Kompanija TikTok je saopštila da bi spovođenje odluke Predstavničkog doma američkog Kongresa da zabrani tu platformu predstavljalo gaženje slobode govora za više od 170 miliona Amerikanaca koji je koriste, prenosi BBC.

Američki Kongres je u subotu usvojio zakon koji predviđa zabranu popularne društvene mreže za razmjenu kratkih video priloga, ako njen vlasnik ne prekine veze sa Kinom.

Zakon je dio spoljnopolitičkog paketa SAD koji je uključivao pomoć Ukrajini i ako nakon glasanja u Senatu postane zakon, kompanija koja upravlja TikTokom, Bitedans će imati devet mjeseci da proda svoj udio drugom vlasniku sa mogućim produženjem tog roka za tri mjeseca. U suptornom suočiće se sa zabranom rada.

Posljednjih mjeseci američki zvaničnici su izražavali zabrinutost zbog popularnosti TikToka među mladima. Oni navode da je Bitedans podređena političkim interesima zvaničnog Pekinga, što je ta kompanija više puta negirala.

Uticaj Pekinga nad privatnim kompanijama posljednjih godina zabrinjava SAD kao kontrola koju kineska Komunistička partija ima nad Bitedansom i podacima koje ona posjeduje. Kina je ove zabrinutosti odbacila kao "američku paranoju".

Očekuje se da će Senat glasati o zakonu već sljedeće nedjelje, a ranije je američki predsjednik Biden rekao da će odmah zatim i potpisati taj zakon.

Portparol TikToka je oštro osudio zakon, rekavši da bi se njime "pogazilo pravo slobode govora za 170 miliona Amerikanaca i ugasila platforma koja godišnje donosi američkoj ekonomiji 24 milijarde dolara (22 milijarde eura).

TikTok tvrdi da Bitedans "nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje". A sama kompanija Bitedans insistira da to nije kineska firma, ukazujući na mnoge globalne investicione firme sa Zapada koje posjeduju 60 odsto kompanije.

Osnovan 2012. od strane kineskih preduzetnika, Bitedans je godinu kasnije pokrenuo TikTok.

Aplikacija za tu društvenu mrežu zabranjena je u Kini, ali je za pet godina dobila milijardu korisnika u svijetu.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana