20.3.2020. 10:39
"Prerano je još govoriti o odgađanju Olimpijade u Tokiju"
Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach naglasio je da je prerano odgoditi Olimpijske igre u Tokiju i da definitivno postoji nekoliko scenarija, uzimajući u obzir pandemiju novog koronavirusa.

MOK će raditi po savjetima svog tijela u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), rekao je New York Timesu.

Bach je ponovio da ostaje optimističan da se igre održe u prvobitnom terminu i naglasio da nema govora o otkazivanju igara u cjelini.

- Naravno, razmišljamo o različitim scenarijima, ali za razliku od mnogih sportskih organizacija ili profesionalnih liga, preostaje nam još četiri i po mjeseca do početka igara -  izjavio je Bach za New York Times.

- Zato ne bi bio odgovoran potez da u ovom trenutku odgodimo igre, prerano je donositi takve odluke kada nemamo čak i preporuke radne grupe Mok-a. Otkazivanje igara nije u našim planovima - rekao je šef olimpijskog pokreta.

Nakon što se gotovo cijeli sportski svijet zaustavio, otkazana ili prekinuta ligaška takmičenja, svjetska i evropska prvenstva, mnoge olimpijske kvalifikacije,  kao i obustavljen saobraćaj  širom svijeta, MOK i dalje insistira na tome da se olimpijada održi u predviđenom roku - od 24. jula do 9. augusta.

Među takmičenjima, na koja utječe pandemija virusa sars-cov-2, uključene su i brojne olimpijske kvalifikacije, preko kojih se dodatnih 43 posto svih sportaša mora kvalificirati na igre. I pored toga  Bach ipak insistira na tome da je trenutna situacija još uvijek previše nesigurna za donošenje bilo kakve odluke o Tokiju.

- Neizvjesnost čini ovu zdravstvenu krizu tako jedinstvenom i teškom za prevazići. Niko vam ne može sa sigurnošću reći kako će se razvijati i šta će se desiti u budućnosti. Niko ne zna šta će se dogoditi sutra, za mjesec dana, da ne pričam o tome šta će biti za više od četiri mjeseca - razmišlja Bach.

- Iz tog razloga, bilo bi neodgovorno za nas da odmah donesemo odluku, odgodimo igre i odredimo novi datum - kazao je prvi čovjek Mok-a.

Sportisti su napadali MOK prethodnih dana, nakon preporuka da "daju sve od sebe da se pripreme za olimpijadu". 

Olimpijska šampionka iz Grčke Katerina Stefanidi rekla je da su sportaši prinuđeni da rizikuju svoje zdravlje i da ih MOK izlaže opsanostima. 

- MOK rizikuje zdravlje svih nas, sportaša, zdravlje naših porodica i javno zdravlje, kada nas prisiljava da treniramo svakodnevno. Izlaže nas velikoj opasnosti sada, a ne za četiri mjeseca - rekla je grčka skakčica s motkom. 

Bach insistira na tome da je zdravlje svih sudionika u igara na prvom mjestu Mok-a.

-Uvjeravam sportiste da MOK ne vode financijski interesi, naši sportaši su nam najvažniji. Budući da ne znamo koliko će ovaj tunel biti dug, želimo da olimpijska vatra bude sva svjetlost na kraju tunela -  bio je slikovit bivši olimpijac.

Bach je također  naveo da MOK nema problema s novčanim tokovima i da  ima i odgovarajuće osiguranje. 

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana