5.5.2024. 18:46
Crna Gora preko SAD ulaže dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici!
Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na rezoluciju o genocidu u Srebrenici, javlja RTCG.

Cilj je smiriti političke tenzije nakon što je premijer Crne Gore izjavio da će ova država glasati za rezoluciju. To je očekivano izazvalo brutalne reakcije unutar prosrpskog i proruskog političkog establišmenta u Podgorici.

Amandmanima, Crna Gora želi očito napraviti 'mir u svojoj kući', pa RTCG navodi da je cilj 'postizanje što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu'.

Kako je nezvanično potvrđeno za iz Vlade Crne Gore, amandmanima je predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi: „Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini“, a drugi: „Potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama“.

Tim amandmanima, kako su kazali u Vladi, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmerene protiv RS, navodi RTCG.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana