14.3.2024. 20:02
Velik dio Afrike ostao bez interneta
Veliki dio zapadne i centralne Afrike ostao je bez interneta nakon što su podmorski kablovski operateri prijavili kvarove.

Za sada je nepoznat uzrok kvara. Afrički podmorski kablovski operater Seacom potvrdio je da su usluge na njegovom zapadnoafričkom kablovskom sistemu prekinute i da su korisnici koji se oslanjaju na taj kabl preusmjereni na drugi.

Posljednjih godina u Africi je došlo do nekoliko prekida mreže zbog oštećenja kablova. "Međutim, današnji događaj ukazuje na nešto veće. To je jedan od najozbiljnijih incidenata", rekao je Isik Mater, direktor istraživanja u NetBlocks grupi, koja dokumentuje poremećaje u internet uslugama širom svijeta.

NetBlocks kaže da prijenos podataka i mjerenje pokazuju velike smetnje u međunarodnom prijenosu, moguće na ili blizu podmorskih mrežnih kablova. Najmanje desetak afričkih zemalja izgubilo je internetsku vezu, uključujući Liberiju, Benin, Ganu i Burkinu Faso, piše The Guardian.

Internet infrastrukturna kompanija Cloudflare objavila je na X da je prijavljen veliki poremećaj u internet uslugama u Gambiji, Gvineji, Liberiji, Obali Slonovače, Gani, Beninu i Nigeru.

Južnoafrički telekomunikacijski operater Vodacom također kaže da je oštećenje podmorskih kablova odgovorno za probleme s internetom. "Početni poremećaj mogao je uzrokovati fizički posjekotinu, dok su kasniji problemi mogli biti tehničke prirode", rekao je Mater.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana