17.9.2024. 22:11
Turska pretekla SAD i Kinu kao vodeći prodavac dronova u svijetu
Turska je postala najveći svjetski dobavljač bespilotnih letjelica (UAV) i borbenih bespilotnih letjelica (UCAV) zahvaljujući nedavnom uspješnom radu i stalnom širenju tehnologije bespilotnih letjelica u posljednjih nekoliko desetljeća, prema izvještaju Centra za nove američku sigurnost (CNAS).

To je nezavisna, dvostranačka, neprofitna organizacija koja pruža istraživanja i analize o nacionalnoj sigurnosti i debati o vanjskoj politici u Vašingtonu i šire.

Ranije ovog mjeseca objavila je izvještaj koji pokriva globalne transfere zračnih bespilotnih letjelica vojne klase, bez obzira na veličinu i sposobnost, koji pokriva između 1995. i 1. septembra 2023. godine.

U izvještaju se navodi da je posljednja decenija bila svjedok ogromnog porasta prodaje vojnih dronova.

Prema izvještaju koji je pripremila Molly Campbell, dani izraelske i američke dominacije tržištem bespilotnih letjelica "davno su prošli" razvojem i pojavom jeftinih vojnih dronova Kine, Turske i Irana.

Turska je činila 65 posto prodaje od 2018. godine, navodi se u izvještaju, navodeći da su Kina, Turska i SAD u ovom periodu ukupno prodale 69 naoružanih vojnih dronova u 40 različitih država.

"Ulazak Kine i Turske na tržište vojnih dronova dramatično je povećao broj globalnih transfera naoružanih bespilotnih letjelica", navodi se.

"Od 2018. Kina, Turska i SAD su ukupno prodale 69 naoružanih vojnih bespilotnih letjelica u 40 različitih zemalja. Turska je ostvarila 65% prodaje, a Kina je imala još 26%, dok su SAD obezbijedile samo 8%", dodaje se.

Nadalje, navodi se da je autor identificirao 633 transfera dronova između 1995. i 2023. godine, od kojih je otprilike 40% otišlo na evropsko kazalište. Termin "transferi" odnosi se na završenu i tekuću stranu vojnu prodaju, direktnu komercijalnu prodaju, zakupe, poklone i sekundarnu proliferaciju.

Prema izvještaju, Turska je napravila značajan napredak na tržištu u posljednjih nekoliko godina, a uspjeh UCAV-a, kao što je čuveni Bayraktar TB2, doveo je Tursku do vrha ove oblasti.

"U 2022. godini šest novih zemalja nabavilo je vojne dronove, a sve su bile naoružane bespilotne letjelice Bayraktar TB2 iz Turske", navodi se u izvještaju.

Štaviše, navodi se da je prodaja kineskih dronova dostigla vrhunac 2014. godine, dodajući da je do 2021. Turska pretekla Kinu kao najveći dobavljač na svijetu.

Prema izvještaju, uspješan nastup turskih bespilotnih letjelica i bespilotnih borbenih letjelica na ratištima u Libiji, Karabahu i Ukrajini, zajedno s pozitivnim medijskim praćenjem ove izvedbe, doveo je turske UAV i UCAV na vrh.

Istovremeno, u izvještaju se navodi i rastući transferi na afrički kontinent, posebno od 2020. godine, od kojih su značajan broj bili naoružani Bayraktar TB2.

Stručnjaci su ga opisali kao bespilotnu letjelicu koja je promijenila prirodu bojnog polja. Bayraktar TB2 favoriziraju ne samo zemlje Azije i Afrike, već i zemlje članice NATO-a i EU. Od septembra 2024. Bayraktar TB2 bespilotne letjelice služe u zalihama šest država članica NATO-a i četiri zemlje članice EU, nastavljajući s uspješnim radom.

Od početka svog procesa istraživanja i razvoja početkom 2000-ih, Baykar, kompanija koja stoji iza TB2 dronova, ostvarila je 83% svog ukupnog prihoda od izvoza.

Prošle godine je ostvario izvoz od 1,8 milijardi dolara, što ga je svrstalo među 10 najvećih izvoznika u svim sektorima u Turskoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana