"Nije problem ekonomski, već politički, stalna su previranja i to utiče na odlazak mladih, odnosno kod njih stvara osjećaj nesigurnosti", rekao je Šurlan.
Ugostitelji u RS i ovog ljeta suočavaju se sa ozbiljnim problemom nedostatka radne snage, jer između 20 i 30 posto radnika sezonski odlazi na rad na Jadransko primorje.
Dodatni izazov predstavljaju i neiskusni radnici, što direktno utiče na kvalitet ugostiteljske usluge.
Kako je rekao Vladan Šurlan, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma "Horeca", oni su predlagali Vladi RS i Ministarstvu trgovine i turizma RS mjere kako da se to prevaziđe, odnosno da mladi ostanu na ovim prostorima.
"Nije problem ekonomski, već politički, stalna su previranja i to utiče na odlazak mladih, odnosno kod njih stvara osjećaj nesigurnosti", rekao je Šurlan.
Dodao je da je prosječna plata u ugostiteljstvu u RS 1.500 KM, dok u susjednim zemljama za iste poslove radnici iz RS zarade 1.500 eura i više.
"Prije tri godine smo predložili da minimalac bude 1.000 KM i da ostane isti iznos doprinosa kakav je bio u tom trenutku, što bi povećalo broj prijavljenih radnika i omogućilo smanjenje sive ekonomije. Međutim, povećan je minimalac, ali i doprinosi, a nama su problemi ostali", istakao je Šurlan.
On je ukazao da su od perioda pandemije virusa korona do danas poboljšani uslovi rada zaposlenih u ugostiteljstvu i ostvarivanje njihovih radnih prava, te da ugostitelji sami traže način da ih zadrže.
"Svaki poslodavac se žrtvuje da bi sačuvao radno mjesto. Radnike zadržavamo preko zime jer i u tom periodu imamo nedostatak radne snage. Svjesni smo da će ti radnici na ljeto otići u susjedne države jer ne možemo da im pružimo bolje uslove uprkos dobroj volji", rekao je Šurlan.