Šokantan izvještaj: Skoro pola hrane u Evropi sadrži ostatke pesticida, kombinacija uzrokuje rak
Čak 42 posto hrane u Evropi sadrži ostatke pesticida, pri čemu je više od polovine ovih uzoraka kontaminirano s nekoliko različitih pesticida u isto vrijeme, otkriva najnoviji izvještaj Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).
Voće kao što su kruške i narandže su posebno osjetljive.
Istraživanje koje se provodi svake tri godine obuhvata uzorke dvanaest namirnica, odnosno šargarepe, karfiola, kivija, luka, narandže, kruške, krompira, sušenog pasulja, smeđeg pirinča, raži, goveđe jetre i životinjske masti.
EFSA je provela istraživanje na osnovu 13.246 uzoraka hrane iz zemalja EU, Norveške i Islanda. Najgore stanje je u Njemačkoj, potom Kipru, Austriji i Češkoj. Hrvatska je na devetom mjestu.
Slovenija je u studiji imala 154 uzorka, od kojih je 42,2 posto proizvedeno u zemlji, 46,1 posto u Evropskoj uniji, a 11,7 posto je dopremljeno u Sloveniju iz treće zemlje ili su nepoznatog porijekla. Manje od 30 posto svih uzoraka iz Slovenije sadržavalo je pesticide, navodi Delo.
Rezultati pokazuju da je 96,3 posto svih uzoraka u zakonom propisanim granicama. Međutim, stručnjaci upozoravaju da sadašnji sigurnosni standardi ne uzimaju u obzir efekte kombinovanog djelovanja više pesticida, što predstavlja potencijalni rizik po zdravlje ljudi, posebno djece i trudnica.
Organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) poziva na uvođenje faktora mješovitog ocjenjivanja kako bi se bolje zaštitilo javno zdravlje.
Količina hrane koja sadrži pesticide se također gotovo nije promijenila od 2000. godine. Međutim, organizacija PAN naglašava da se količina hrane koja sadrži više različitih pesticida u isto vrijeme udvostručila.
„Zabrinjavajuće je da su Evropljani izloženi pesticidima na tako visokom nivou dok Evropska unija ignoriše potencijalne posljedice“, rekla je Angeliki Lysimachou, šefica nauke u PAN Europe.
Izloženost više pesticida odjednom može dovesti do kvara imunološkog sistema i raka, čak i u najmanjim dozama, upozorava PAN.