Naučnici s Univerziteta Exeter u Velikoj Britaniji promatrali su divlje čimpanze u zapadnoj Africi, u nacionalnom parku Cantanhez, koje su dijelile voće koje je sadržavalo alkohol. Nije se radilo o količinama dovoljnima da se napiju, ali sigurno su barem bili lagano pripiti.
"Kod ljudi znamo da ispijanje alkohola dovodi do lučenja dopamina i endorfina, što rezultira osjećajem sreće i opuštenosti. Također znamo kako dijeljenje alkohola pomaže u stvaranju i jačanju društvenih veza. Sada kada znamo da čimpanze jedu i dijele etanolno voće pitanje je rade li isto što i mi", rekla je Anna Bowland, iz Centra za ekologiju i očuvanje na kampusu Penryn u Exeteru u Cornwallu, piše Guardian.
Koristeći fotozamke, istraživači su snimili čimpanze kako dijele voće u barem deset prilika. Oni su ga potom testirali i otkrili kako je najviša pronađena razina alkohola bila ekvivalent od 0,61 posto volumena alkohola (ABV).
"Ovi majmuni ne dijele hranu cijeli vrijeme, tako da imamo razloga smatrati kako je ova vrsta ponašanja veoma važna", istaknula je rekla je Kimberley Hockings s Univerziteta Exeter i pojasnila da, iako je razina alkohola koju u komadu voća majmuni konzumiraju relativno niska, čimpanze su jele puno voća svaki dan, pa bi mogle unijeti priličnu količinu alkohola.
Čini se se da se dijeljenje namirnice odvija među svim članovima zajednice i nema nikakve veze s dobi i spolom. Jednako su u njemu učestvovali odrasli mužjaci i ženke, neovisno o tome koliko su stari.
"Moramo saznati više o tome traže li čimpanze namjerno etanolsko voće i kako ga metaboliziraju, ali ovo bi ponašanje moglo biti rani evolucijski stadij gozbe. Ako je tako, sugerira da ljudska tradicija gozbe možda ima svoje korijene duboko u našoj evolucijskoj historiji", istaknula je Hockings.