30.5.2016. 14:23
1
"Mi dobijamo 400.000 eura iz inostranstva, prvo se trebamo pitati gdje idu naši milioni, a tek onda strana sredstva"
Maj je mjesec ravnopravnosti lezbejki, gejeva, biseksualnih, transseksualnih i interspolnih osoba u BiH. 17. maja, koji se od 2005. godine obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, u Sarajevu je održan marš kojim je Sarajevski otvoreni centar htio skrenuti pažnju na probleme s kojima se susreću LGBTI osobe. To je bio povod za razgovor sa Sašom Gavrićem, direktorom Sarajevskog otvorenog centra.

"Mi već niz godina jesmo najvidljivija organizacija u BiH. Sam pokret za unaprjeđenje prava LGBTI osoba je jako mlad. 2004. godine je osnovano prvo udruženje Q koje više ne postoji", kazao nam je Gavrić. 

Direktor SOC-a kaže da je socijalna distanca glavni problem s kojim se ova populacija susreće.

"Velika većina građana ne želi LGBTI osobe imati za člana porodice, komšiju ili kolegu na poslu, jednostavno ih ne žele u svom okruženju. To uzrokuje nasilje i diskriminaciju s kojom su te osobe svakodnevno suočene. Tu su i sistemski problemi, kao što je potpuno neprepoznavanje istospolnih zajednica kroz pravo u BiH", ističe naš sagovornik. 


Gavrić ističe da LGBTI populacija marševima i prajdovima pokušava biti vidljiva. 

"Ako ostanu nevidljivi, onda oni za državu i ne postoje. Država se samo bavi vidljivim problemima. U tom smislu izlazak na ulicu je od velikog značaja i mi se nadamo da će institucije početi shvatati da postoji realna potreba za poboljšanje života i dostojanstva svih manjinskih zajednica pa tako i LGBTI osoba", kaže Gavrić. 


Sarajevski otvoreni centar svake godine, kako kaže naš sagovrnik, u svrhu transparentnosti objavljuje godišnji izvještaj u kojem je predstavljena svaka donacija, ali i rashodi. 

"SOC sve svoje finansije, godišnje oko 400.000 eura, dobija od evropskih i američkih donatora", tvrdi Gavrić. 

O čemu smo još razgovarali sa direktorom SOC-a saznajte u prilogu. 

Novinar: Adna Zukanović-Zilić
Snimatelj: Alen Alilović
Montaža: Ramiz Uznunović

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.