30.8.2023. 19:14
1
"Ovo je poruka Sarajeva koje se deklariše kao višenacionalno a 8.000 Srba ne može da se okupi. Ako treba, sam ću doći da protestujem"
Zahtjev za skup podrške predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku ispred Suda BiH je odbijen.

MUP Kantona Sarajevo je to učinio a saopćili su i zašto. 

"Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu HO 'Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH' za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz sigurnosnih razloga", saopćeno je iz MUP-a KS. Dodali su da podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju, a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa. Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju, nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa", navedeno je u saopćenju.

Kontaktirali smo predsjednika Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđa Radanovića i pitali ga za komentar.

"Rješenje o zabrani, nije utemeljeno na pravu. Zabranjen je skup ovim Rješenjem. Smatram da je prekršeno nekoliko bitnih odredbi Zakona o opštem upravnom postupku gdje su nam više puta iz policije tražili neke dopune koje nisu predviđene Zakonom o javnom okupljanju tako da ćemo se žaliti", kazao nam je Radanović.

Na pitanje, da li će i pored zabrane doći i podržati Dodika, rekao je da će se žaliti, te da se nada da će ministar usvojiti žalbu koju će uskoro predati.

"Nisam siguran šta se dešava, vjerujte, ne mogu da shvatim da ljudi tek tako odbijaju..smiješno, smiješno..ovo nije zaista utemeljeno na pravu", zaključio je Radanović u razgovoru za Source.

Zanimljivo je da je Radanović dao dosta različitiju izjavu RTRS-u o istoj tematici od izjave koju je dao našem portalu.

On je pomenutom mediju kazao da će sam doći ako treba da protestuje, te da je problem što su Srbi htjeli da se okupe u Sarajevu.

"Ovo je poruka Sarajeva koje se deklariše kao višenacionalno, a ni 8.000 Srba ne može da se okupi", rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

(Ajdin B.)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.