29.12.2023. 15:11
26
Ratni komandant slavne 502. viteške brigade ARBiH poručio: "Ako bude rata, bez obzira što imam neke godine, uvijek sam na raspolaganju svojoj državi"
Ni nakon dva dana se ne stišavaju reakcije na intervju Milorada Dodika javnom servisu manjeg bh. entiteta.

Da podsjetimo, predsjednik RS-a je u emisiji "Telering" opet govorio o secesiji.

Iako je najavljuje više od deceniju, strah i anksioznost javnosti je što ovaj put pomenuo i rat.

"Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek' računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu, novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom vlasti Republike Srpske. Mi nećemo nikoga da napadnemo, nećemo sprečavati prolaze i slobodu kretnja. "Ne očekujemo da će se netko iz Federacije BiH ohrabriti da napadne RS. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku crtu i spriječe dodir", kazao je Dodik.

O Dodikovom istupu smo razgovarali sa ratnim komandantom 502. viteške brigade iz sastava Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Hamdijom Abdićem Tigrom. Za one koji ne znaju, Abdić je i zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

"Kada je riječ o secesiji, on to odavno planira, da će EUFOR stati na liniju razgraničenja itd, i da će to biti jedno zamrznuto stanje. Ipak, ne vidim ja tu mogućnost za rat. Niti ćemo mi ikoga napadati sa ove strane, niti, vjerovatno, oni s druge strane. Međutim, to je stvar međunarodne zajednice i upravo Sjedinjenih Američkih Država koja je garant opstojnosti ove države na cijelom njenom teritoriju. Međutim, zadnja dešavanja...više nikome nije jasno ni koja je uloga ni Amerike ni tog Zapada", govori na početku Abdić.

Naglašava da današnje stanje nije kao što je bilo 1992. godine. 

"Nema više one 'pomiješanosti', oni su uspjeli očistiti Republiku Srpsku od Bošnjaka i Hrvata, a ovi koji su još uvijek tamo su građani, ne drugog, nego trećeg reda i nad kojim se može vršiti teror, na šta apsolutno niko ne reaguje. Mi imamo tu međunarodne snage koje misle da trebaju da služe kao zaštita tom stanovništvu i naravno, zaštiti ove države. Međutim, da li Dodik to može uraditi, kako može uraditi i da li može na taj način to učiniti, ja mislim da ne može. Ne prizivam rat, ne bih volio da se desi rat...iako, kakvo je stanje u svijetu i vidimo šta se dešava ne previše daleko od nas. Vidimo kako svijet posmatra ubijanje i djece i žena, ko kaže da se to ne može desiti u nekom manjem obliku i u nekom drugom dijelu svijeta. Tako da, sve je moguće, on to ne priča bezveze i da na ovakve njegove istupe i provokacije niko ne reaguje. On je i dalje na poziciji sa koje može da prijeti bez posljedica. Nažalost, u Federaciji se godinama bave smutnjama, razdorima i pometnjama, a narod se 'uljuljao'. Osim toga, narod je i zavađen, a naročito bošnjački narod i jednostavno smo razjedinjeni", kazao je Abdić.

Pitali smo ga šta ukoliko bude rata.

"Teško je to pretpostaviti, međutim, ja mogu reći da bez obzira što imam neke godine da sam uvijek na raspolaganju svojoj državi. Opet kažem, ne prizivam i ne priželjkujem rat, jer znam šta to znači. Mislim da je ovdje sve do međunarodne zajednice, mi se ne pitamo apsolutno ništa", zaključio je u razgovoru za Source.ba portal Hamdija Abdić Tigar.

HAMDIJA ABDIĆ TIGAR DONOSI NOVI ŠOK ZA OSMORKU: 'SDA i DF imaju 14 delegata  za Dom naroda FBiH' | Slobodna Bosna
Hamdija Abdić Tigar

(Ajdin B.)

26
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.