8.3.2024. 13:59
4
Koga je "milovalo" Predsjedništvo BiH: Bakir Izetbegović pomilovao legendarnog kick-boksera Zijada Polju i bivšeg ministra MUP-a HNK Dragana Mandića...
Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zatražio je prije nekoliko dana od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, da razmotre njegovo pomilovanje.

Prema navodima, Komisija za pomilovanje će razmotriti upućenu molbu i dokumentaciju, te će u skladu sa zakonom o pomilovanju BiH svoj izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje. 

Predsjedništvo BiH ima ovlaštenja za donošenje odluka o pomilovanju osuđenim licima kojima je kaznu izrekao Sud Bosne i Hercegovine. 

Iz ove pravosudne institucije je danas saopćeno kako je njihov stav da se ne treba udovoljiti zahtjevu Novalića za pomilovanje. 

Kako su saopćili, Sud je 16. februara zaprimio Molbu za pomilovanje osuđenog Fadila Novalića, dostavljenu putem Ministarstva pravde BiH, radi davanja mišljenja ovog Suda.

Odgovorili su 26. februara kazavši da je njihovo mišljenje kako molbi ne treba udovoljiti.

Molba bivšeg federalnog premijera za pomilovanjem stigla je na adresu Ministarstva pravde BiH. Vezano za odgovor bit će formirana Komisija za pomilovanja koju čini pet članova, a koji ne mogu biti osobe koje su nosioci pravosudnih funkcija. Komisija će svoje mišljenje dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na konačnu odluku.

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić jasno su iskazali kako neće glasati za pomilovanje Novalića.

Špekulacije kako će Novalić biti pomilovan, pokrenuli su pojedini mediji nakon jednog intervjua predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je kazao da se nedavno sastajao sa osuđenim Novalićem, te da misli kako je nepravedno osuđen.

Mediji su taj sastanak povezali kao Novalićevo lobiranje za glas Željke Cvijanović, koja je inače član Dodikovog SNSD-a, pri eventualnom odlučivanju za pomilovanje pred Predsjedništvom BiH.

Treba istaći da je Novalić osuđen na četiri godine, te da Predsjedništvo BiH u posljednjih pet godina nije nikoga pomilovalo. 

U nastavku ćemo se prisjetiti koga je sve to Predsjedništvo BiH pomilovalo od 2010. godine.

Neki od njih su izašli na slobodu ranije, a nekima je zatvorska kazna smanjena.

Željko Komšić je imao samo jedno pomilovanje i to 28. decembra 2011. godine, kada je pomilovao Gafura Murselija koji je bio osuđen zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te krijumčarenje osoba. Osuđen je bio na tri godine i 11 mjeseci zatvora, a na slobodu je izašao ranije.

Treba napomenuti da je Komšić bio potpisnik pomilovanja, te da se odluka u Predsjedništvu BiH ne može donijeti samostalno, već je potrebno najmanje dva od tri glasa članova.

Naravno, uz pretpostavku da ne bude prihvaćen eventualni veto koji može uložiti treći član.

Bakir Izetbegović je potpisnik pomilovanja nekadašnjeg profesionalnog kick-boksera, legendarnog, Zijada Polje.

Poljo je pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i utaje poreza. Sud BiH je, izričući presudu, naredio i da se od njega oduzme imovinska korist u iznosu 1.655.250,00 KM, koji odgovara visini utajenog poreza. Istom presudom oslobođen je optužbi za pranje novca.

Odlukom o pomilovanju nije izašao na slobodu ranije, već mu je kazna umanjena za godinu dana.

23. januara 2013. godine, Nebojša Radmanović je pomilovao Osmana Kantića koji je osuđen za utaju poreza na deset mjeseci zatvora. Nakon odluke o pomilovanju, kazna zatvora mu je umanjena za tri mjeseca.

Prema objavi Službenog lista Bosne i Hercegovine, pomilovan je i Alan Kamberović. Odluku je potpisao tadašnji predsjedavajući Bakir Izetbegović. Iako je Sud BiH dao negativno mišljenje, Ministarstvo pravde BiH dalo je pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja za osuđenu osobu Kamberovića.

On je osuđen zbog krivičnog djela pranje novca, a kazna mu je umanjena za šest mjeseci. Inače je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju tri godine i šest mjeseci. 

Bivši ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Dragan Mandić također je pomilovan.

On je osuđen inače zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja. Proglašen je krivim što je, u periodu od 23. novembra 1998. godine do 2001. godine kao ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, prekoračivši granice službenih ovlaštenja, potpisao 12 odluka o doniranju vozila Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona trećim licima.

Na taj način je pričinio štetu kantonalnom budžetu u iznosu od 99.329 KM, a istovremeno pribavio imovinsku korist trećim licima. 

Potpisnik je Izetbegović, a Mandić je djelimično oslobođen izvršenja izrečene kazne, a Sud Bosne i Hercegovine i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dali su pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja za ovu osuđenu osobu.

Osuđen je na tri godine, a kazna mu je umanjena za godinu dana. 

(Ajdin B.)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.