18.3.2024. 19:57
6
"Sarajevo je u svojim najboljim danima bilo šerijatsko, vladao šerijatski zakon i svi bili sretni. 'Odsijecanje ruku i glava' je kazneni dio, a šerijat je sve drugo samo ne taj dio"
Profesor Sanin Musa, predsjednik pokreta "Vjera, Narod, Država", objavio je na svom Facebook profilu intrigantan, a neki će reći i vrlo kontroverzan post.

On je napisao, između ostalog, da je "Sarajevo bilo 400 godina šerijatsko", te da će to ponovo biti jednog dana.

Kontaktirali smo profesora Musu za pojašnjenje.

"S našim narodom koji teži liberalnoj demokratiji i sekularnom uređenju, to sada nije moguće. Vjerujem da zbog onoga čemu nas uči Allah dž.š. i poslanik i zbog onoga što dolazi, da će Sarajevo, kao što je bilo u svojim najboljim danima šerijatsko, gdje vladao šerijatski zakon i svi bili sretni i zadovoljni, u onome što je pred nama da će to opet biti na tom nivou. To znači da vjerujemo da će islam opstati na ovim prostorima do 'kijametskog dana' i Bosna i bošnjački narod sa njim. U Sarajevu se non-stop traži multikulturalnost i Sarajevo jeste apsolutno multikulturalni grad i bilo je, ali isto tako, grad islama i muslimana", govori nam Musa. 

Prema njegovim riječima, "čuvena multikulturalnost postoji samo tamo gdje su muslimani većina".

"Gdje su muslimani većina, tu ima i crkava i sinagoga i tolerancije. Nisam baš siguran da tamo gdje su drugi većina ima svega toga. Možda negdje možete naći po jednu džamiju i to je ono da budete tihi i zadovoljni", kaže on.

Na našu konstataciju da je ljudima na ovim prostorima prva asocijacija na šerijat odsijecanje ruku i glava, Musa kaže da je on navedeno kazao "upravo iz razloga što treba demistifikovati izraz šerijat".

"Šerijat je sve drugo samo ne taj kazneni dio. Svaki zakon ima svoj kazneni dio, tako i rimsko i grčko pravo itd, pa i šerijatsko pravo. To je neveliki broj propisa koji se odnose upravo na kazne u šerijatu. Sve drugo - milost, ljudski interes, pravednost, pravda, poštenje, moral - sve je to šerijat ustvari. Upravo su neprijatelji islama i šerijata predstavili na taj način šerijat da bi ljude prepali, ali i one koji nisu neprijatelji ali ne znaju kako da predstave, pa su napravili  'medvjeđu uslugu' islamu", zaključuje.

(Ajdin B.)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.