14.2.2023. 16:28
6
Neslavan kraj Osmice: Zamijenit će ga prvi direktor OSA-e tokom čijeg vođenja je ova agenecija postala jedan od glavnih partnera CIA-e
I nakon što je sudija odsvirao kraj za Osmana Mehmedagića zvanog "Osmica", na direktorsku poziciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH), trebao bi doći Almir Džuvo, poznat po tome što je bio prvi direktor OSA-e.

Neslavan kraj Osmice 

Mehmedagić se trenutno suočava sa optužbama da je za vrijeme njegovog mandata ova agencija bila poprilično "otvorena". To znači da je dolazilo do (zlo)upotrebe službenih podataka u interesu vladajućih struktura. Upravo zbog toga, Osmica je u medijima prozvan kao "prvi pendrek porodice Izetbegović".


Podsjećamo, ranije je, nakon što je protiv njega podignuta optužnica, prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod direktnim nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izvršen pretres nekretnina i određenih pokretnih stvari u vlasništvu Mehmedagića. 

Pretres je tada izvršen radi "istražnih radnji dokazivanja, zbog postojanja osnova sumnje na počinjena krivična djela iz člana 220. i iz člana 226. KZ BiH (Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i Krivotvorenje službene isprave)".

Osim toga, Tužilaštvo BiH vodi istragu i u vezi njegove diplome, koju je navodno stekao na Američkom univerzitetu u BiH, koji je u vlasništvu Denisa Prcića koji je također pod istragom više tužilaštava. 

Sudija je odsvirao kraj, ali ne tako sjajan za Osmana Mehmedagića.


Ko je Almir Džuvo? 

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, koji je na sjednici o smjeni Mehmedagića, prisustvovao umjesto ministra odbrane BiH Zukana Heleza, kazao je da je  Almir Džuvo predložen da bude zvanični kandidat za novog direktora OSA-e. 

Ko je Almir Džuvo i da li ima dovoljno kvalifikacija da obnaša ovu funkciju, moguće je uočiti iz njegove biografije. Jedno je sigurno, Džuvo je, od svih imena koja su se, kao prijedlog za ovu funkciju pojavila u medijima, najozbiljniji kandidat. 

Džuvo je rođen u Sarajevu 1964. godine. Prvobitno je bio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, nakon čega je 10 godina bio na čelu OSA-e. Za vrijeme njegovog mandata, ova agencija je bila "zatvorena". Također, Džuvo je bio značajan faktor za spajanje tri obavještajne agencije i formiranje jedne, državne - koja će postati partner svjetskim tajnim službama. Tokom njegovog vođenja, OSA je postala jedan od glavnih partnera CIA-e, kao i ostalih obavještajnih službi u Evropi, te je zasigurno da Džuvo uživa podršku Amerikanaca. 

Nakon što je odradio dva mandata ne čelu ove izuzetno važne agencije, Džuvo je poslan u diplomatsku misiju, te je tako bio ambasador BiH pri NATO-u u Briselu. Džuvo se nakon toga povukao i posvetio privatnom biznisu. Ali, iako je bio isključen iz javnog života, i dalje je pratio i analizirao sigurnosno stanje u BiH, ali i regiji, zbog čega se ponovo javilo interesovanje da baš on bude na čelu OSA-e. 

Ono što javnost manje zna, a što su navodi portala Dnevno.ba, jeste da je Almir Džuvo bio lični vozač ratnog ministra unutrašnjih poslova BiH Alije Delimustafića, dok je po svom prvobitnom dolasku u OSA-u bio portir. 

Džuvo se dovodi i u kontekst suvlasništva nad sarajevskom firmom "Crobox", skupa s  Hasanom Čengićem i Senadom Šahinpašićem - Šajom. Ranije je objavljeno da je Džuvo u posjedu državljanstva Hrvatske. 


Zašto je OSA značajna i koje su joj nadležnosti? 

OSA BiH predstavlja jednu od najvažnijih državnih agencija iz oblasti sigurnosti, odgovorna je za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine, kako unutar, tako i van države, zbog čega I ne čudi zašto se toliko polemiše čiji čovjek će biti na čelu ove agencije. 

Agencija je odgovorna za analiziranje prikupljenih podataka i njihovo prenošenje ovlaštenim dužnosnicima i tijelima (najviši organi vlasti i njihovi predstavnici), kao i za prikupljanje i analiziranje i prenošenje obavještajnih podataka sa svrhom pružanja pomoći ovlaštenim službenim licima, kako je definirano zakonima o krivičnom postupku u Bosni i Hercegovini, te ostalim mjerodavnim tijelima u BiH, kada je to potrebno radi suzbijanja prijetnji po sigurnost Bosne i Hercegovine.

Zakonom su jasno definirane "prijetnje po sigurnost Bosne i Hercegovine". U tom kontekstu kao takve smatrat će se prijetnje suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti BiH, kao i prijetnje po globalnu sigurnost koje su štetne po Bosnu i Hercegovinu (ali i za region, EU i svijet u cjelini).


Prijedlog o imenovanju novog direktora OSA-e BiH dalje ide na konsultacije prema Predsjedništvu BiH i zajedničkoj komisiji oba doma parlamenta koji su zaduženi za nadzor rada ove agencije. 



Piše: Aldina Rovčanin 

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.