8.9.2021. 15:50
0
Ukoliko ste žrtva nasilja: Obratiite se Sigurnoj kući, savjet je Mubere Hodžić Lemeš
Sve češće nasilje koje se ispoljava prema djevojkama i ženama, tema je našeg današnjeg razgovora koji smo vodili sa Muberom Hodžić Lemeš iz Sigurne kuće u Sarajevu.

Mubera nam je dala nekoliko veoma bitnih podataka o načinu rada ove ustanove, te nam  je pojasnila da širom BiH postojeSigurne kuće, te je u razgovoru za Source.ba navela i akko stupiti u kontakt s njima, ukoliko vam je potrebna njihova pomoć.

- Od oktobra 2000. godine Fondacija lokalne demokratije vodi jedinu Sigurnu kuću - Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici na području Kantona Sarajevo. Osnovni cilj rada Skloništa je obezbjeđenje fizičke zaštite i sigurnosti žrtava, kao i psihosocijalni tretman u cilju prevazilaženja traumatskih iskustava i reintegracije u društvenu zajednicu- navela nam je sagovornica prije snimanja razgovora.

Za žrtve nasilja, smještaj u Sigurnu kuću je u svakom trenutku dostupan i moguć. Vrši se po preporuci Centra za socijalni rad i policijskih uprava, a na osnovu potpisanog Protokola o postupanju sa žrtvama nasilja u porodici između Fondacije lokalne demokratije, Kantonalnog centra za socijalni rad i MUP-a Sarajevo.


Ukoliko ste žrtva nasilja u porodici u Sigurnoj kući vam nude:

- smještaj na zaštićenoj i tajnoj lokaciji; psihosocijalni tretman; mogućnost da preuzmete kontrolu nad svojim životom i osamostalite se za život bez nasilja; smještaj u sigurnoj kući je besplatan; možete biti smješteni tokom 24 sata.


- Potrebno je da prijavite nasijlje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili ih pozovite na broj 033 222 000 kako bi vam se pomoglo na neki od mogućih načina kojim raspolažu u Sigurnoj kući. Od 2002. godine u okviru Sigurne kuće pokrenut je rad Skloništa za djevojke žrtve seksualnog nasilja, incesta, silovanja, porodičnog nasilja i drugih oblika nasilja. Sklonište ima kapacitet za 10 djevojčica/djevojaka starosne dobi od 12 godina pa dalje, bosanskohercegovačke državljanke - preporuka je uposlenih u Sigurnoj kući u Sarajevu.

U našem razgovoru saznajte još nekolicinu korisnih informacija o radu i djelovanju na terenu kada je 'Sigurna kuća' u pitanju.


(Amer Mujezinović)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.