20.5.2022. 17:30
0
Damir Galijašević, harmonikaš i sevdalija: Uglavnom smo nepodržani od svih nivoa vlasti, ali na sreću ima nas mnogo entuzijasta
Damir Galijašević djetinjstvo je proveo u Tešnju, gdje je završio i osnovnu školu i gimnaziju. Godine 2015. upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, gdje je 2019. godine diplomirao, a u julu 2020. godine i magistrirao. Od marta 2019. godine na poziciji saradnika, a kao uposlenik Muzičke produkcije JS BHRT-a je od novembra 2020. godine.

Kao solist na harmonici ili sa privatnim muzičkim ansamblom, naš sagovornik pratio je sve najznačajnije izvođače sevdalinke i narodne muzike BiH današnjice. U nekoliko navrata bio je organizator večeri sevdaha u okviru kulturne manifestacije „Baščaršijske noći“ u Sarajevu. 


Godine 2019. Galijašević je dobitnik nagrade za najbolju kompoziciju na Festivalu „Sevdalinko, u srcu te nosim“ u Tuzli, te kao autor pobjedničke kompozicije, dobitnik prve nagrade „Safet Isović“. U februaru 2020. godine dobitnik nagrade „Dražen Ričl“ za najboljeg mladog autora od strane Asocijacije kompozitora/muzičkih stvaralaca (AMUS). Zapažena i saradnja sa poznatim hitmejkerom folk muzike Nazifom Gljivom. 

Damir nam je, pored osnovnih informacija o sevdahu, dao nekoliko detalja o manifestaciji koja se u organizaciji Fondacije "Sevdah" održava u Sarajevu 23. maja 2022. godine u prostorima BKC-a.


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.