30.1.2020. 16:46
1
Bitka za Drvar: Saradnja između Vijeća i načelnice ne postoji. Ona vrši sabotažu
Prije nešto više od mjesec dana SNSD i HDZ BiH izgubili su vlast u Općinskom vijeću Drvara. Tada je smijenjen predsjednik Općinskog vijeća Milan Kunić iz SNSD-a, te njegov zamjernik Stjepo Vukančić iz HDZ-a BiH.

Za novu predsjednicu Opštinskog vijeća izabrana je Jasna Pećanac iz SP-a, dok je za zamjenika izabran Berislav Bošnjak.

O tome smo razgovarali sa novom predsjednicom OV Jasnom Pećanac, koja nam je objasnila šta se tačno dešavalo u proteklom periodu.

''Prije mjesec i po dana došlo je do vanrednog sazivanja vijeća, odnosno opozicija je sazvala vijeće, nakon što tadašnji predsjednik nije reagovao na zahtjeve da sjednica bude održana. U 2019. smo imali samo četiri redovne sjednice vijeća i to nam je bio pokazatelj koliko je bilo potrebno da tražimo smjene, jer je vladao nerad vijeća i svih drugih službi'', rekla je Pećanac na početku razgovora za Source, te nastavila.

''Održali smo sjednicu i većina je odlučila da smijenimo predsjednika i zamjenika. Većina je glasala za mene za predsjednicu i gospodina Berislava Bošnjaka za zamjenika. Sve jebilo legalno i legitimno, imali smo većinu, odluke koje su donesene na tom vijeću su ispravne'', objašnjava Pećanac.

S druge strane, načelnica Dušica Runić tvrdi da je sjednica Opštinskog vijeća, na kojoj je vlast preuzela nova politička koalicija upitna u pogledu usaglašenosti sa Poslovnikom o radu Opštinskog vijeća i Statutom opštine Drvar, zbog čega su za nju sporne i odluke donesene na toj sjednici. Načelnica Drvara je navela da su pred inspekcijskim organima pokrenuti postupci za preispitivanje legalnosti odluka sa sjednice održane 19. decembra prošle godine.

''Načelnica je podigla prijavu za nelegalno vijeće, radi se tu o raznim prijavama. Mi smo prije dva, tri dana dobili od Tužilaštva da se postupak obustavlja, te da je vijeće legalno i legitimno i da smo imali većinu'', govori Pećanac.

Pored toga, načelnica Runić je poslala dopis kojim je Pisarnici naložila da ignoriše sve akte koje donosi Opštinsko vijeće sa novim rukovodstvom, prenosi Žurnal.

''Kako nadležni organi još uvijek nisu zauzeli stav po pitanju sporne sjednice, neophodno je privremeno obustaviti sve aktivnosti kojima bi se mogla prouzrokovati šteta trećim licima i jedinici loklane samoupravne (jer se ne može sa sigurnošću tvrditi da li su odluke zakonite)'', navela je Runić.

Sudeći po svemu, bitka za Drvar neće skoro prestati.

''Oni imaju pravo da istražuju, postoje sudovi i organi koji će utvrditi da smo uradili sve kako treba. Treuntno je situacija takva da saradnja između načelnice i OV uopšte ne postoji. Štoviše, ona vrši sabotažu što se tiče OV i na osnovu toga mi smo upućivali više dopisa da nam dostavi nacrt budžeta, što je trebala učiniti do 5.11.2019., no to se još uvijek nije desilo. Bili smo primorani da odbornici podnesu inicijativu vijeću za opoziv načelnika'', rekla nam je Jasna Pećanac za kraj razgovora.

(Amila Alijagić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.