4.10.2016. 20:22
1
Hercegovina pripala Republici Srpskoj zahvaljujući Dodikovom referendumu i žestokim momcima Prnjavora, dok je Stolac završio obračunom
FOTO: Fuad Kasumović - Salmir Kaplan - Milorad Dodik
Analiza lokalnih izbora u BiH govori da je kada se posmatra cijela država Milorad Dodik dobro procijenio i organizovao referendum koji je bio uvertira za lokalne izbore, istovremeno je usisao opoziciju u svoj projekat. Takođe po izjavama svjedoka i opozicionih predstavnika u RS, dolazak grupe nasilnih navijača u Prnjavor i sukobi sa mještanima u predizbornoj noći dovodi se u vezu sa scenarijem po kojem je Dodik angažovao ekstremiste iz Srbije koji su bili ranije raspoređeni u Istočnoj Hercegovini, Prnjavoru, Bijeljini, Banja Luci i Srebrenici.

Oni su dobili zadatak da zastrašuju obične građane, da ih nagovaraju da glasaju za SNSD i da sami glasaju na izborima u BiH, što je zabilježeno i kamerama, naročito u Srebrenici i Prnjavoru. Većina analitičara se slaže da je opozicija u RS  do referenduma dobro stajala u RS po svim ispitivanjima raspoloženja naroda vezano za izbore, međutim donijeli su lošu procjenu podržavajući referendum i praktično postali Dodikovi poslušnici. Analitičarka Snežana Cenić smatra da dok se ne pojavi neki treći blok u RS ili dok opozicija ne napravi stvarni otklon od Dodika, ovakvo stanje u RS će se održati i SNSD će dobiti i izbore 2018. godine.

Strani mediji su dosta pratili  izbore u BiH, pošto je inače atmosfera u BiH uzavrela nakon referenduma u RS, tako agencija AP ocjenjuje da je "u Republici Srpskoj proruska separatistička stranka koja je na vlasti više od decenije pobijedila koaliciju naklonjenu Evropskoj uniji koja nije ništa manje nacionalistička" i objašnjava da je "Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji predvodi predsjednik Srpske Milorad Dodik, osvojio 30 odsto više opština nego na prošlim izborima. Stranka je vodila kampanju na obećanju o odvajanju Republike Srpske od Bosne, nešto što su mnogi nacionalistički orijentisani Srbi tražili od raspada Jugoslavije tokom 90-ih godina prošlog vijeka. Dodikovi protivnici iz Saveza za promjene usredsredili su kampanju na svakodnevne ekonomske probleme, istovremeno ga optužujući za korupciju i bacanje tog regiona u siromaštvo", navodi AP. 

Agencija dodaje da je Dodik "uspio da skrene pažnju srpskih birača s optužbi sa korupciju održavanjem referenduma u Republici Srpskoj oko spornog praznika koji se slavi u tom regionu, nedjelju dana pred izbore".

Takođe lokalni izbori u BiH su bili zanimljivi i u susjednim državama, prvi su se oglasili predstavnici vlasti iz Srbije, koji su pozdravili pobjedu Dodikove stranke.
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić osvrnuo se na izbore u BiH i poseban osvrt je dao na pobjedu Dodikove stranke u istočnoj Hercegovini.

- Nadam se da će Hercegovina sada postati u svakom smislu dio Republike Srpske. Čini mi se da je do sada bila zapostavljena, da je došlo do pražnjenja teritorija i da je naseljenost Hercegovine bila upitna - rekao je.

Kada su u pitanju izbori u Federaciji BiH, zanimljivo je da su u nekim većim gradovima za utrku za načelničku poziciju pobijedili nezavisni kandidati, to su Stari Grad-Sarajevo, Zenica, Bugojno i Bužim. SDA i HDZ bez obzira na izjave njihovih dužnosnika da su zadovoljni rezultatima, ipak analize jasno upućuju da su obje stranke po broju osvojenih glasova podbacile. Tako je SDA izgubila Zenicu, Bihać, Bugojno,Vitez, Kalesiju, Vareš, Kiseljak, Odžak, Visoko, Bužim, Zavidoviće i Goražde. Katastrofalan rezultat SDA je ostvarila u Tuzlanskom kantonu i Unsko-sanskom kantonu, u USK je SDA potpuno razbijena kao politički faktor, što je priznao i predsjednik OO SDA Bihać. Po nekim analitičarima razlog za loš rezultat u USK su unutarstranački sukobi koje je poveo Senad Šepić, te su građani u USK odlučili da ne izlaze na izbore ili da podrže druge stranke. S druge strane Šepić je izjavio da je SDA dobila izbore u Sarajevu, ali je izgubila izbore u BiH i da očekuje da se izvrši analiza lošeg rezultata i da se organizuju unutarstranački izbori i promjene tamo gdje je SDA poražena.

Posebno je zanimljiva uvjerljiva pobjeda bivšeg člana SDA Fuada Kasumović, koji je izašao kao nezavisni kandidat u Zenici i „pomeo“ svoje protiv kandidate. Isto je uradio i aktuelni načelnik opštine Stari Grad koji je očito omiljen u narodu te su ponovo glasali za njega.

Po zvaničnim podacima CIK-a BiH za načelnika u općini Livno pobijedio je  Luka Čelan iz HDZ BiH sa 3.949 glasova, a drugi je bio Božo Perić iz HDZ 1990 sa osvojenih 3.676 glasova. Navodno je ovaj rezultat ostvaren krađom glasova od strane biračkih odbora u kojima su bili predstavnici HDZ BiH, takvu je izjavu dao predsjednik HDZ 1990 i izvršio prijavu o krađi glasova prema CIK-u BiH. 

Takođe kandidat HDZ BiH za načelnika jedine morske opštine u BiH, Živko Matuško je pobijedio sa osvojena 934 glasa, dok je njegov protivkandidat iz HDZ 1990, Zoran Krešić imao 868 glasova. I u ovom gradu je po izjavi predsjednika HDZ 1990 izvršena krađa glasova na biračkim mjestima u neumskom zaleđu, a radi se o broju od oko 300 glasova. Vidjet ćemo kako će reagovati u CIK-u na ove prijave izborne krađe glasova.

Izborna krađa prijavljena je i u Stocu, gdje su pojedinci pokušali glasati sa nevažećim dokumentima i gdje su pojedinci pokušali glasati za više osoba, na što su reagovali članovi biračkih odbora, ali su bili smjenjeni, što je dovelo do prekida glasanja u ovom gradu.

Stolac je po mišljenjima građana, najbolnija tačka FBiH, i izuzetno su razočarani da se ovako amaterski pristupilo izbornoj kampanji, ali i samim izborima. O samoj trenutnoj situaciji građani Stoca su izuzetno razočarani i pogođeni nepravdom, te osjećaju da se velike mućke odigravaju sa glasačkim listićima, o čemu građani nisu baš najbolje informisani.

"Dešava se to da se za svake izbore dešavaju velike malverzacije, ne samo u Stocu, nego u cijeloj BiH. Uopšte ne postoji mogućnost da se kontrolišu birački spiskovi za vrijeme glasanja i osobe koje kontrolišu biračke odbore ustvari glasaju. Na primjer, u saradnji sa predsjednicima biračkih odbora postoje osobe "glasači" koji idu od biračkog do drugog biračkog mjesta i glasaju za ljude koji ne izlaze na glasanje. I uopšte ne postoji mogućnost da se to spriječi ukoliko kontrolišeš biračke odbore", navode očevici iz Stoca.

S obzirom da je i Salmir Kaplan, kao kandidat za načelnika Stoca, izjavio da su prijave o neregularnostim glasanja u Stocu, prijavljivane pravovremeno i nikome zaista nije jasno zašto CIK nije reagovao na vrijeme. Iz kojeg razloga su se neregularne situacije na glasačkim mjestima u Stocu odvijale, a da CIK nije reagovao, te samim time doveo do eskalacije koja je rezultirala fizičkim obračunom predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića i Salmira Kaplana. 

Sagovornici Stočani za Source.ba kažu: "Neregularnosti za vrijeme izbora se dešavaju u cijeloj BiH i za te malverzacije treba procesuirati CIK BiH i ustvari do danas od rata niti jedni izbori nisu validni, nego su nasilni, lažni, puni prevara i svih najgorih stvari, koje idu preko leđa svih građana, koji šute i svima dobro. Ali, nama u Stocu baš i nije toliko dobro  pošto živimo pod vlašću gospodara Stjepana Boškovića. Prvi pokušaji legalnih izbora u Stocu su bili 2008., zatim kroz Gradjansku inicijativu Glasaću za Stolac 2012., kad je HDZ uspio da ukrade preko 1.000 glasova. To se dešava i za ove izbore, kada je Općinski birački odbor, ustvari njen predsjednik Perić počeo da vodi ustaljenu proceduru. Razdvajanje stolova da se nema nadzor nad biračkim spiskovima, članovi biračkih odbora ispred Inicijative za Stolac su uočili te neregularnosti, a on ih je redom nelegalno usmeno smjenjivao. Što je rezultiralo napuštanjem, zatvaranjem, otuđivanjem glasačkih kutija, jer to je bio jedini način da se spriječi još jedna izborna krađa. Samim time, što niko od nadležnih institucija nije pravovremeno reagovao, došlo je i do neželjenih fizičkih obračuna za koju su jedino odgovorni CIK BiH i Općinski birački odbor Stolac na čelu sa gospodinom Perićem."

Vjera u demokratiju i demokratski način biranja predstavnika narod ne bi trebala da bude bajka ni za jednu lokalnu zajednicu, a pogotovo one koje su tokom rata obilježene kao mjesta stradanja Bošnjaka i lokacije logora. 

Da su se poduzeli ispravni koraci pri samoj pojavi neregularnosti, neophodno je bilo zatvoriti birališta u Stocu i ponoviti izbore.

U ovom trenutku izostaju reakcije nadležnih institucija, odgovornih političkih vrhova, koji su trebali osuditi ovakav događaj narušavanja demokratije i fokusirati se na popravljanje načinjene štete.

Situaciju u Stocu je komentarisao i šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore porukom da je mještanima Stoca ukradena demokratija te da će se izbori morati ponoviti.

"Iskreno se nadam da će se situacija smiriti u Stocu i da će se ponoviti izbori. Ovaj put nadam se prvi put, da će u BiH, izbori fer i regularnim, jer to naša domovina još nije doživila.", izjavio je sugrađanin Stoca za Source.ba.


Novinarka: Anesa Agović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.