30.3.2016. 13:35
0
Počela konferencija o transparentnom izdvajanju sredstava za civilni sektor
Oko 100 miliona KM izdvojeno je za civilni sektor u BiH, rečeno je danas u uvodu dvodnevne regionalne konferencije “Transparentno alociranje javnih sredstava – dobre prakse i modeli iz EU” koja se održava na Jahorini.

Posljednji dostupni a potvrđeni podaci iz 2012. kažu da je 100 miliona maraka izdvojeno i distribuirano u civilni sektor u Bosni i Hercegovini. Najveći procenat, oko 40 posto, izdvojen je za sportske organizacije, 15 posto za udruženja ratnih vojnih invalida, 12 posto za organizacije koje se bave socijalnim uslugama a tek oko preostalih 33 posto dijeli se za druge organizacije koje se bave ljudskim pravima, borbom protiv korupcije, ekologijom i drugim oblastima - rekao je Goran Kučera, stariji savjetnik u Ministartsvu pravde Bosne i Hercegovine tokom uvodnog obraćanja.

Ova sredstva plasirana su iz budžeta više od 300 institucija na svim nivoima vlasti u Bosni u Hercegovini a iznos sredstava ukazuje na činjenicu da su neophodne transparentne procedure koje će osigurati efikasno trošenje sredstava građana.

Pozdravljajući veliko interesovanje predstavnika civilnog društva i institucija iz zemalja zapadnog Balkana (Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova* i Bosne i Hercegovine) i Turske za uspostavljanje platforme i pronalaska najboljeg i najprimjenjivijeg modela, kao i goste iz Estonije koji će predstaviti uspješan EU model transparantnih procedura i Mađarske koji predstavljaju komparativnu analizu za zemlje regiona u ovoj oblasti, Slavica Drašković, rezidentna savjetnica TACSO BiH projekta, napomenula je da je u toku istraživanje koje će pokazati kakvi su trendovi u iznosima, procedurama i načinu distribucije tokom 2013. i 2014. godine, čime će se dobiti jasnija slika o promjenama i trendovima u dostupnosti javnih sredstava, ali i kako usmjeriti i rasporediti sredstva.

Konferencija je osmišljena da maksimalno uključi sve učesnike u razmjenu iskustava i zajednički rad na iznalaženju najboljih modela, primjenjivih u postojećim uvjetima u svakoj od zemalja.

Konferenciju organizuje EU projekt Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO) u BiH u partnerstvu s TACSO VESTA.

Projekt TACSO  je dio EU programa za podršku civilnom društvu koji ima za cilj jačanje uloge civilnog društva u okviru učesničke demokratije, te podršku razvoju stimulativnog okruženja za civilno društvo u zemljama korisnicama instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

TACSO VESTA je konzorcij Udruženja Vesta i Mreže trenera u BiH, koji je izabran da bude nacionalni TACSO Resursni centar u Bosni i Hercegovini. TACSO VESTA će  pratiti promjene u okruženju, prikupljati podatke i pripremati adekvatne informacije za godišnji izvještaj EU o napretku BiH, na osnovu indikatora iz „EU smjernica za podršku civilnom društvu u zemljama proširenja 2014-2020".

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.