1.4.2016. 18:12
0
Eutanizirane koze oboljele od q-groznice
U cilju suzbijanja i sprječavanja širenja Q groznice kod ljudi i životinja utvrđene u obiteljskom gospodarstvu na farmi koza vlasništvo Ante Šarca u općini Tomislavgrad, jučer je provedena mjera eutanaziranja i uklanjanja svih životinja iz objekta, potvrđeno je iz Veterinarske stanice Tomislavgrad.
Ova mjera je naložena rješenjem glavnog federalnog veterinarskog inspektora, a njenom provedbom je eutanazirano 118 koza i 90 jarića nakon čega su iste zakopane na predviđenu lokaciju za tu svrhu, kako je predviđeno zakonom.

Kako kažu veterinari, vlasnik sada treba fizički očistiti unutrašnjost objekta farme, a nakon toga će se provesti dezinfekcija.

Nakon poduzetih mjera i propisa, vlasnik ne bi smio koristiti objekt farme najmanje tri mjeseca, a Vlada Hercegbosanske županije, po prijedlogu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (HBŽ), vlasniku će nadoknaditi 50 posto iznosa procijenjene štete.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.