13.4.2016. 11:57
0
Zvizdić: Bez odlaganja usvojiti metodološka pravila za obradu podataka popisa
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas, na pres konferenciji u Sarajevu, izjavio je da od Agencije za statistiku BiH očekuje da odmah i bez bilo kakvog daljeg odlaganja usvoji potrebna metodološka pravila za obradu podataka popisa stanovništva i to isključivo i samo u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, međunarodnim standardima za popis stanovništva i preporukama međunarodnog monitoring tima.

Zvizdić je istaknuo da je Agencija za statistiku BiH nadležna da usvoji jedinstveni program za obradu podataka u skladu sa Zakonom o popisu  stanovništva, i „to se odnosi na usvajanje metodoloških pravila za izvođenje statusa rezidentnog stanovništva i primjene važećih statističkih pravila i metoda“.

Dodao je kako očekuje da se sutra, na sastanku Cenrtalnog popisnog biroa, usvoji jedinstveni program za obradu podataka i da BiH u roku koji je propisan, a to je 1. juli 2016. godine, ima popis kao jedan od najvažnijih dokumenata „na bazi kojeg ćemo mi dalje usvajati sve bitne strateške dokumente ili odgovarati na upitnik EU“.

- Kada govorimo o prijedlozima koje su bili na posljednjoj sjednici Centalnog popisnog biroa, a koji su vezani za obradu i donošenje pravila za obradu više od 120.000 popisnica i to na način da se one uključe u rezidentno stanovništvo, a da se na istim promijeni nacionalno, vjersko i jezičko izjašnjavanje u status nepoznato, moram kazati da je riječ o prijedlogu koji je u potpunoj suprotnosti sa svim pravnim propisima i praksom kod obrade podataka popisa stanovništva - kazao je Zvizdić.

Istaknuo je i da je to u potpunoj suprotnosti sa Ustavom BiH i ustavima entitata, i u potpunoj je suprotnosti sa svim navedenim konvencijama o ljudskim pravima koje su dio Aneksa Ustava BiH.           
- Takva rješenja su pravno ništavna, jer niko nema pravo niti mogućnost da mijenja podatke koji se nalaze u popisnicama, jer se time krše osnovna ljudska prava - ocijenio je Zvizdić.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.