20.8.2023. 20:37
1
Zvizdić: Mađarska, kao članica EU, ovako grubo narušava suverenitet BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić komentirao je najavljeno "sklapanje sporazuma Mađarske i RS".

Ako se zaista realizuje najavljeno “sklapanje sporazuma Mađarske sa bh. entitetom RS i formiranje zajedničkog Vijeća za praćenje tih politika kojim će rukovoditi Dodik i Orban”, a bez odobrenja Parlamentarne skupštine BiH ( član III. 2.d. Ustava BiH) ili bez odobrenja Predsjedništva BiH koje je po Ustavu nadležno za vođenje vanjske politike, onda Mađarska kao članica EU, svjesno ili nesvjesno, pristaje da bude dio procesa koji su suprotni odredbama Ustava BiH, zakonima BiH i predstavljaju grubo narušavanje suvereniteta BiH - naveo je Zvizdić.

Uputio je poziv Vladi Mađarske i premijeru Viktora Orbana.

- Pozivam Vladu Mađarske i premijera Orbana da prije bilo kakvog potpisivanja sporazuma, ugovora ili odluke sa bh entitetom RS zatraže provođenje ustavom predviđene procedure odobravanja takvih akata u institucijama BiH, a nadležne državne institucije BiH da informišu partnerske institucije Mađarske o protupravnosti akata koje namjeravaju potpisati sa bh entitetom RS, a koji nemaju odobrenje nadleznih drzavnih institucija - poručio je Zvizdić.




(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.