16.7.2016. 22:54
4
Nove ucjene Premijerke RS-a: Tek kad dobijemo pare od MMF-a, razgovaraćemo o mehaniznu koordinacije
Cvijanovićka je istakla da kada se Pismo namjere potpiše, i aranžman odobri na Bordu direktora MMF-a, a novac stavi na raspolaganje entitetima, tek tada se može nastaviti razovarati o mehanizmu koordinacije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je za RTRS  da o mehanizmu koordinacije nije moguće raspravljati prije nego što se deblokira Reformska agenda, koja je tijesno vezana za aranžman sa MMF-om.
 
- I to ne zato što smo mi to u Vladi Republike Srpske tražili, već zato što je takvu vezu između Reformske agende i aranžmana sa MMF-om zagovarala EU. Ne isključujem mogućnost da je sve to tako i zamišljeno upravo da bi predstavljalo teren za ucjene. Uostalom novac od MMF-a nije poklon, već kredit, naglasila je Cvijanovićeva.
 
Istakla je da kada se Pismo namjere potpiše, i aranžman odobri na Bordu direktora MMF-a, a novac stavi na raspolaganje entitetima, tek tada se može nastaviti razgovarati o mehanizmu koordinacije.
 
- Da li će to biti ove ili naredne godine, ili nikad, to zavisi jedino od SDA, a ne od Vlade Republike Srpske, smatra Cvijanovićeva i dodaje - Što se tiče ucjena, one ne dolaze u obzir, bez obzira da li će aranžmana sa MMF-om biti ili ne.
 
- Što se tiče komunikacije sa onima koji ucjenjuju, ni to ne dolazi u obzir, zaključila je premijerka.
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da misli da pismo namjere neće biti potpisano u ponedjeljak.
 
- Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pokazao je spremnost da ode na sjednicu Savjeta i da se razmotri implementacija Agende koja je još važnija od SSP.
 
- Preostao je još koordinacijski mehanizam i i tu imamo zahtjev Vlade Republike Srpske da se odlučuje konsenzusom, a nemoguće je da imate konsenzus kada imate stotine radnih grupa sa stotinu članova, smatra Izetbegović i dodaje:
 
-To je nemoguć zahtjev i nadam se da će to modifikovati i da imamo i aranžman sa MMF-o. To dvoje ostaje povezano, naglasio je on.

(Anesa Agović / SB)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.