29.8.2016. 12:11
2
Neusvajanje zakona vodi ka blokadi aranžmana sa EBRD-om i MMF-om
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da bi neusvajanje zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate za posljedicu imalo blokadu aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/, a problematizovalo bi i dalji odnos sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH ni danas se nije izjasnila o setu zakonskih prijedloga o povećanju akciza za naftu i naftne derivate i zatražiće od ovog doma dodatnih 15 dana za izjašnjavanje kako bi dobila mišljenje Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/BiH. 

Bevanda je ocijenio da se "ponovo ulazi u začarani krug" koji će omogućiti odgađanje usvajanja zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate. 

On je rekao novinarima da su UO UIO i Savjet ministara BiH poštovali potrebne procedure prilikom utvrđivanja prijedloga zakona o akcizama, koji je dio Reformske agende, te da je sada na potezu parlament BiH. 

Bevanda je izrazio nadu da će ovaj zakon biti usvojen, upozorivši da bi u slučaju neusvajanja posljedica bila blokada već dogovorenih aranžamana i onih koji su u toku dogovaranja sa EBRD-om koji se odnose na izgradnju auto-puteva i puteva u BiH. 

Prema njegovim riječima, neusvanjanje zakona o akcizama problematizovalo bi i dalji odnos sa MMF-om, koji bi 7. septembra trebalo da se izjasni o novom kreditnom aranžmanu sa BiH. 

"U prvom pregledu koji će uslijediti prije puštanja novca ovo će biti jedna od neizvršenih, a obavezujućih stavki koje su u dogovoru sa MMF-om", rekao je Bevanda, izrazivši nadu da će MMF početkom septembra donijeti pozitivnu odluku.


(SRNA)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.