23.5.2023. 15:09
0
MMF protiv smanjenja stope PDV-a u BiH: Traži rast kamata i smanjenje plaća u javnom sektoru
Šefica Misije Međunarodnog monetarnog fonda Alina Iancu danas je izjavi za medije kazala da se MMF snažno suprotstavlja promjeni stope PDV-a i to iz dva razloga.

„Prvi razlog je jer je PDV glavni izvor prihoda u BiH. Drugi razlog je da ako bi bila diferencirana stopa da bi naplata prihoda bila manja, te bi se takvim sistemom i otvorila mogućnost za poreznu evaziju. Mi mislimo da treba pojačati naplatu prihoda, i u tom smislu pružamo tehničku pomoć i dajemo savjete kako poboljšati naplatu prihoda“, kazala je Iancu.

Dodala je da pomažu poreznim upravama i da su porezne reforme prvo na čemu se radi ali ne neophodno promjene poreznih stopa.

Također Iancu je istakla da kamatne stope u BiH moraju rasti.  

"Vidimo potrebu da kamatne stope rastu. Smatramo da bi Centralna banka Bosne i Hercegovine trebala učiniti prvi korak u smislu rasta stope naknade na rezerve kako bi se dalje prilagođavale kamatne stope onima u euro zoni", kazala je.

Podsjetila je da su kamatne stope u euro zoni rasle porasle za 400 baznih poena ili četiri posto, a da su Bosni i Hercegovini rasle za 75 baznih poena ili 0,75 posto. Ukazala je da se ne očekuje da taj rast u Bosni i Hercegovini bude jednak rastu u euro zoni, ali da on svakako treba biti veći.

Iancu je prije nekoliko dana održala sastanak sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem nakon kojeg je poručio da ne mogu pristati na smanjenje plaća i penzija.

Iancu je danas govorila da je stav MMF-a da BiH mora smanjiti tekuću potrošnju, jer dio tekuće potrošnje odnosi se na plate u javnom sektoru.  

Predstavnik MMF-a u uredu te organizacije u Sarajevu Andrew Jewell pojasnio je kako se trenutačno provode konzultacije s vlastima BiH koje ne znače pregovore o eventualnom novom stand-by aranžmanu. Takav zahtjev BiH još nije podnijela, a MMF ostaje spreman na takvu vrstu pregovora koji podrazumijevaju i reforme.

(Ajdin B.)

MMF
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.