2.9.2016. 19:55
2
Čavka pisao VSTV-u i OHR-u: Sklonjen sam sa svih 'opasnih' slučajeva
Vrijeme je pokazalo da sam jedan od rijetkih u Tužilaštvu iz kojih ne stoji niti jedna politika. Bojim se da sam u budućnosti mogao postati i neugodan svjedok nekih nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH.

Državni tužioc Oleg Čavka poslao je danas pismo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) nakon što je protiv njega otvorena istraga.
 
Portal "SB" u posjedu je kopije pisma koje objavljujemo u cjelosti:
 
Poštovani,
 
Dana 30.08.2016. godine kada sam došao na posao obavješten sam da je protiv mene otvorena istraga, te da Tužilaštvo ima naredbu za pretres moje kancelarije i mog stana. Prvo mi je predočeno šta mi se stavlja na teret, a potom sam iznio svoju odbranu, ukratko, terete me da sam ukrao jedan dokaz iz spisa, i koristo ga za svoje potrebe. Nakon toga sam prvo pozvan da dobrovoljno predam tražene predmete, te sam predao na uvid cijeli predmet Beriša Sulejman i drugi, a u okviru kojeg je propisno zapakovana jedna kutija sa dokazima. U toj kutiji zajedno sa drugim dokazima nalazio se uredno složen sporni telefon koji je ranije privremeno oduzet od Kurbegović Anesa. Tog momenta obavješten sam da se neće vršit pretres kancelarije, te sam pozvan da dobrovoljno predam SIM karticu, a potom je privremeno oduzeta.
 
Napominjem, da su policajci i sporni telefon fotodokumentovali u kutiji, zajedno sa drugim dokazima.
 
Već tog momenta, Tužilaštvo je znalo da u potpunosti ne stoje obilježja krivičnog djela “Pronevjera u službi”, međutim i pored toga su obmanuli Vijeće i Ured disciplinskog tužioca tvrdnjom da sam ukrao mobitel. To znači, da u predmetu postoji apsolutno oslobađajući dokaz, ali u ovim poremećenim odnosima u Tužilaštvu moju instituciju to ne zanima, nego žele iskoristiti ovaj predmet da mi pronađu bilo kakvu neurednost u radu. Pri tome se definitivno dešavaju čudne stvari, a svjedoke saslušava bliski srodinik prijavitelja Kurbegović Anesa.
 
Nadam se da Vam je dostavljena moja izjava u svojstvu osumnjičenog, a ukoliko nije molim Vas da je pribavite, jer sa u njoj u potpunosti objasnio sve šta se dešavalo s tim telefonom.
Ali, ipak, ukratko, u periodu tog dešavanja od aprila mjeseca 2016. godine, pa do godišnjih odmora radio sam na veoma obimnom predmetu u kojem je u dijelu predmeta došlo do optuženja više osoba, a preostalo, je još desetak osumnjičenih za koje je trebalo završiti istragu, obustaviti više otvorenih istraga, pa i vratiti privremeno oduzete predmete onima koji nisu osumnjičeni. Zajedno sa svim telefonima, pa i vratiti privremeno oduzete predmete onima koji nisu osumnjičeni. Zajedno sa svim telefonima, Federalna uprava policije je vještačila telefone, i ovaj telefon prema navodima nalaza vještačenja koji je izuzela SIPA, proizilazi da vještaci ovaj telefon nisu uspjeli izvještačiti jer je softverski na daljinu zaključan.
 
Kako je Kurbegović Anes izrazito kriminogena osoba, optužen je u predmetu “Lutka”, bio oštećeni u predmetu “Turković” u kojem je preživio pokušaj ubistva, zanimalo me zašto taj telefon nije vještačen, da li je on uticao na policiju da to ne vještači (a jedan njegov rođak je tamo visoki rukovodilac), te me zanimalo šta on to krije u telefonu, pa sam pokušao upaliti u kancelariji.
Za pokretanje I phonea nepohodan je pristup internetu, kompjuter i program I tunes, te aktivna SIM kartica, odnosno kartica koja je aktivna na mreži.
 
Zajedno sa još nekim predmetim iz spisa, u momentima kada sam imao vremena kod svoje kuće samo pokušao aktivirati telefon svojom vlasitom SIM karticom, pri čemu sam čak koristo moj broj koji je na pretplati ništa ne krijući jer bi u slučaju uspješnog aktiviranja telefona to mogao i zadkoumentovati, međutim, telefon nisam uspio aktivirati. Sve zajedno to je moglo trajati sat vremena, a moja kartica je u telefonu bila možda 1 minutu. Nakon toga, telefon sam vratio i složio ga zajedno sa drugim dokazima u kancelariju, te ga pripremio za vraćanje zajedno sa drugim predmetima Kurbegović Anesu.
 
Policija je čak fotodokumentovala ceduljicu na navedenim telefonima, na kojoj je napisano “vratiti Kurbegoviću preko FUP-a”.
 
Sve ovo Tužilaštvo je znalo, i ne vjerujem da su Vas obavjestili, zato Vas molim da to provjerite.
 
Pitam se, zašto toliko smetam bilo kome, pa sam sebi nudim više mogućih odogovora:
 
Pažnja javnosti se odvlači na neku drugu priču od medijske hajke na Glavnog tužioca, zahtjeva za njegovu smjenu i disciplinskog postupka koji je navodno protiv njega pokrenut, a ja sam poslužio kao primjer navodnog čišćenja vlastitih radova. Za tako nešto sam izuzetno podoban, poznat u javnosti po odličnim rezultatima rada, i bez bilo čije političke podrške. U današnjem Tužilaštvu BiH možete opstati samo ako je to nečiji politički interes, i ukoliko ste politički podobni.
 
Vrijeme je pokazalo da sam jedan od rijetkih u Tužilaštvu iz kojih ne stoji niti jedna politika.
 
Bojim se da sam u budućnosti mogao postati i neugodan svjedok nekih nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, i to:
 
a). Tokom 2013. godine vodio sam predmet Čaušević Kemal i drugi, i to sve do hapšenja Čaušević Kemala i ostalih. Tada mi je bez ikakvog obrazloženja predmet oduzet pismenom odlukom Glavnog tužioca bez ikakvog obrazloženja, te dodjeljen u rad Čampara Dubravku, a ja sam određen da budem njegov pomagač u predmetu. Kada su počele čudne stvari da se dešavaju u navedenom predmetu (“koji su prekrila već tri snijega”), i u kojem su predmetu procurile u javnost izjave osumnjičenog u dnevno političke svrhe, moj rad na predmetu je u potpunosti prestao.
 
b). Nadalje, u predmetu CMS broj: T20 0 KTPO 0006533 13 protiv osumnjičenih Tomas Milana i Džakula Mire (direktor UIO BiH) glavni tužilac je nakon što sam donio naredbu o sprovođenju istrage donio odluku da se predmet proslijedi na odjel i Tužilaštva BiH, jer se radi o predmetu iz nadležnosti tog odjela. Ova nelogična odluka (korupcija u UIO BiH) nema nikakvog uporišta jer sam ja u organizacionom smislu određen za rad po dva osnova, pod jedan kao rukovodilac odjeljenja za međunarodnu pravnu pomoć koje odjeljenje je u organizacionoj strukturi svrstano u Odjel I Tužilaštva, i pod dva kao tužilac u Posebnom odjeljenju za organizirani kriminal i korupciju.
 
c). Nakon toga donio sam naredbu o provođenju istrage u predmetu CMS BROJ: t 20 0 ktk 0009954 15 protiv Džakula Mire (direktor UIO BiH) i šest članova disciplinske koisije UIO BiH, jer su se osvetili svjedoku Danku Bogdanoviću koji je svjedočio u krivičnom postupku protiv Čaušević Kemala, Cvijetinović Zdravka i drugih. Ovaj predmet je ponovo bez obrazloženja presigniran na tužitelja Marković Miroslava koji je tu istragu obustavio.l što se tiče svjedoka Bogdanović Danka, UIO BiH ga je ostavila bez posla jer je između ostalog “širio neistine o menadžmentu UIO BiH”. te neistine su bile svjedočenje, a na temelju kojeg je Sud BiH osumnjičenima odredio pritvor.
 
d). Tokom 2014. godine sma postupao u predmetu CMS broj: T 20 0 KTA 0007111 13, odnosno predstavke Halilović Semira, i u kojem je provedeno vještačenje iz kojeg je proizišlo da je porodica generala Halilović Sefera ubijena podmetnutom eksplozivnom napravom, a ne granatom VRS. Nakon saslušanja Herenda Nedžada u Holandiji, za kojeg je postojala sumnja da je izvršio taj teroristički čin, naređeno mi je da predmet ustupim KT kantona Sarajevo, i to pismenom odlukom Glavnog tužioca.
 
e). Tokom 2014. godine postupao sam u predmetu CMS broj: T 20 0 KTO 0009116 14 u pogledu sumnje za višemilionsko pranje novca sasdk. Nakon to sam iznio plan Glavnom tužiocu da u tom predmetu predložim privremenu mjeru Suda BiH za privremenu blokadu dionica kompanije Hiz Luksemburga, donešena je odluka bez obrazloženja da se predmet presignira na tužiteljicu Adrović Enisu. Ja sam ponovo određen kao pomagač u tom predmetu. Prijedlog za privremenu mjeru nije nikada otišao na Sud.
 
f). Tokom ove godine uputio sam poziv za saslušanje osumnjičenog Đuderija Murata, koje saslušanje se nije desilo jer ga je zabranio Glavni tužilac. Đuderija Murat pismom se obratio Tužilaštvu, sa željom da ispriča ko je i zbog čega ukrao automobil tužiteljice Kajmaković Diane. U tom predmetu je za naručivanje krađe auta osumnjičen Dacić Lutvija, a kojem je u posjetu par dana prije krađe auta došla osoba Nandal Enis koja je kasnije i ukrala auto. Glavni tužilac je donio odluku da se predmet presignira na tužitelja Miroslava Markovića, a ja sam tražio pismenu odluku i obrazloženje za moje izuzeće iz predmeta, a isto nikad nisam dobio.
 
Napominjem da je prema pravilniku o vođenju TCMS predmeta VSTV BiH presignacija moguća uz pismenu obrazložbenu odluku Glavnog tužioca, uz navođenje razloga za izuzeće postupajućeg tužioca.
 
Znam da ovo moje obraćanje Vama može zvučati kao pisanje ogorčene osobe, ali nemam više nikakvu želju ostati u ovom Tužilaštvu, barem dok je u ovakvom stanju, i po svemu sudeći prema sadašnjem stanju stvari, nakon što dokažem svoju nevinost posvetiti ću se nekim drugim poslovima u životu, odnosno neću im više smetati, jer kao osoba koja je preživjela težak srčani udar obavezan sam pokušati ostati živ zbog svog sina kojeg moram školovati.
 


2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.