18.4.2024. 11:50
0
Schmidt poslao jasnu poruku: "Držim se mojih izmjena Izbornog zakona"
FOTO: Oslobođenje
Visoki predstavnik Christian Schmidt na Univerzitetu u Sarajevu drži predavanje predstavnicima akademske zajednice i studenata. Jedna od tema o kojoj govori je i uloga međunarodnih predstavnika u izgradnji mira i stabilnosti u BiH.

- Nemam posebni moto za ovo predavanje koje sam pripremio, ali ako bih rekao suštinu u jednoj rečenici, rekao bih da trebamo da počnemo i nastavimo koristiti kako pozitivne, tako i negativne primjere iz prošlosti i da na osnovu toga idemo ka budućnosti. Međunarodna zajednica ima odgovornost da pripremi i pomogne BiH na putu ka boljoj budućnosti i narednih godina bit ćemo usmjereni u tom pravcu. Za one koji se pitaju kakva je akademska zajednica ovdje, mogu ih uvjeriti da je ovdje srce Evrope, izjavio je Schmidt uoči svog predavanja.

Nezaobilazna tema koja je interesovala predstavnike medija su izmjene Izbornog zakona koje je nedavno nametnuo Schmidt.

- Slavni njemački mislioc je rekao da nema ništa bolje nego da nešto uradite sami. Ukoliko izabrani lideri ne postignu dogovor, ostaju na snazi i ja se i dalje držim izmjena i dopuna koje sam donio. Apelujem da se ne trebaju igrati taktičke igre, nego trebaju raditi na provedbi izmjena koje sam donio, kako bi glasovi bili prebrojani onako kako su birači i zaokružili. Nema mnogo vremena, poručio je Schmidt.

U Banjoj Luci se danas održava sjednica Narodne skupštine RS-a na čijem dnevnom redu je i usvajanje entitetskog izbornog zakona. U vezi s tim Schmidt je ima kratku poruku.

- Ostavio sam vrijeme za lokalne vlasti da pronađu način, još nekoliko dana, ali generalna poruka jeste da se treba ostati zajedno i poštovati pravila, zaključio je visoki predstavnik.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.