1.11.2016. 8:16
0
Državu tužio 4.031 borac
Od početka primjene Zakona o boračkoj reviziji, za manje od šest godina, protiv Ministarstva za boračka pitanja Federacije pokrenut je 4.031 upravni spor zbog toga što su korisnici boračkih naknada po rješenju ove institucije ili izvedeni iz prava ili im je naknada umanjena, otkriva "Dnevni avaz".

Odgovor na tužbu

Od njih 4.031, samo je u drugom kvartalu ove godine, tačnije za tri mjeseca (april, maj i juni), pokrenuto 126 upravnih sporova, a na zahtjev Vrhovnog suda FBiH su kompletirani i dostavljeni spisi uz odgovore na tužbe u čak 160 predmeta. Od početka revizije 2010. godine, u 2.046 upravnih sporova Sud je poništio prvostepena rješenja Ministarstva i predmete vratio na ponovni postupak. 

Alarmantno je da je od početka revizije samo 19 upravnih sporova Sud riješio u korist Ministarstva, jer su tužbe odbijene, a 94 spora okončana su tako što ih je Sud odbacio kao neosnovane.

Od 5. jula 2010. do 30. juna 2016. godine, svega je 215 pokrenutih upravnih sporova u kojima je u žalbenom postupku doneseno rješenje o prestanku prava na penziju i protiv kojih je podnesena tužba nadležnom sudu.

Potrošeni milioni

Kada su u pitanju finansijski efekti primjene Zakona o reviziji, na koji je već za šest godina potrošeno oko 15 miliona KM, sumiranjem navedenih pokazatelja vidljivo je da je u drugom kvartalu 2016. isplaćena 2.367.191 marka manje u odnosu na budžetom odobrena sredstva, a da je broj korisnika u odnosu na 31. mart 2016. smanjen za 348. 

Podaci se odnose na korisnike lične i porodične invalidnine. Na ovaj način, iznos mjesečne uštede temeljem rješenja o obustavi isplate priznatog prava na penziju ili rješenja o prestanku prava je 282.360 maraka.

(Avaz/Merima Druškić)

Borci
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.