8.1.2017. 16:30
2
Jusić: Današnje postrojavanje je zakonito, sutra se niko iz OSBiH ne smije pojaviti
Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić kazao je da je današnje postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci u skladu s ranijim odlukama Ministarstva, ali i pismom Štaba NATO-a, i to bez obzira na to što odavanje počasti 8. januara imaju veze s obilježavanjem 9. januara.

Podsjetio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ima pravo na Počasnu jedinicu. 

- Ministarstvo odbrane odobrilo je učešće dijela našeg vojnog orkestra pri odavanju tih počasti. Na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva da se odobri Počasna jedinica i za 8. i za 9. januar, jer on ima pravo na to, mi smo u petak ujutro prvotno odborili učešće i Počasne jedinice OSBiH. Kada smo dobili pismo Štaba NATO-a da bi učešće ijednog pripadnika OSBiH predstavljalo kršenje odluka Ustavnog suda, odnosno Zakona o odbrani, mi smo zatražili očitovanje svakog člana Predsjedništva BiH. Kako nismo dobili očitovanje, mi smo uputili naređenje jedinicama da bi svako učešće u bilo kojoj formi, dakle i orkestra i Počasne jedinice ili pojedinačno, u manifestacijama sutra, 9. januara, bilo protiv Zakona - kazao je Jusić.

Dakle, današnji čin je u skladu sa svim aktima i pravima, rekao je Jusić, a sutra bi bilo koji čin u pogledu učešća OSBiH u obilježavanju manifestacije dana RS, a koji je neustavan, predstavljao kršenje zakona i uputa NATO-a. 

Jusić je za početak sedmice najavio održavanje pres-konferencije u vezi sa posljednjim događajima. 

(Avaz/Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.