20.2.2017. 14:25
0
Potpisan kolektivni ugovor u oblasti zdravstva za područje Tuzlanskog kantona
Granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva u Tuzlanskom kantonu potpisan je danas u kantonalnoj vladi.

Premijer TK-a Bego Gutić ocijenio je da je najvažnija karakteristika ovog ugovora da se obim materijalnih prava zdravstvenih radnika popravlja, navodeći da ovaj ugovor ima jednu dodatnu kvalitetu, u njega su ugrađeni zaštitni mehanizmi kojim će se vršiti kontrola zdravstvenih ustanova, koje ne budu poštivale njegove odredbe.

-Povećavanjem obima materijalnih prava i standarda za oko 5.200 zaposlenih zdravstvenih radnika na području TK-a, kantonalna vlada je dala doprinos da ih motiviše da ostanu u ovom kantonu - ističe Gutić.

Navodi također da je iz ovog kantona najmanji odliv zdravstvenih radnika u inozemstvo.

Ministar zdravstva TK-a Bahrudin Hadžiefendić izrazio je zadovoljstvo kooperativnošću kantonalne vlade, koja se pokazala kao partner u pregovorima sa sindikatom, naglasivši da je vrlo brzo nakon otpočinjanja pregovora došlo do potpisivanja kolektivnog ugovora.

Tvrdi da ovako kvalitetan dokument u ovoj oblasti nije potpisan u posljednjih 10 godina, istakavši da je njime  prvi put izjednačena satnica zdravstvenim radnicima na području ovog kantona.

Napomenuo je da je najveća zdravstvena ustanova u TK-u, Univerzitetsko klinički centar Tuzla, poslovao sve ove godine sa satnicom 2,05 KM, a koja je sada povećana na 2,31 KM.

U ovaj ugovor uvrštena je i budžetska inspekcija ministarstva finansija, koja će periodično obilaziti javne zdravstvene ustanove na području TK-a i sagledavati da li se pridržavaju kolektivnog ugovora.

Potpredsjednik Federalnog sindikata zdravstvenih radnika Zijad Latifović kaže da se ovim kolektivnim ugovorom poboljšava i mogućnost pružanja zdravstvenih usluga na području kantona. Također radna sedmica je produžena s 37,5 sati na 40, čime je, dodao je, omogućeno menadžerima zdravstvenih ustanova da organizuju posao tako da se smanje liste čekanja.

-Ova vlada  za razliku od svih ostalih kantona nije postavljala ultimatume u vezi s koeficijentima, satnicom i sl., nego je iznalazila mogućnost kako da se finansira kompletna zdravstvena zaštita i da zdravstveni radnici budu zadovoljni - navodi Latifović.

Predsjednica Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK-a Adisa Fakić izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora, zahvalivši kantonalnoj vladi na razumijevanju tokom jednoipomjesečnog pregovaranja, dodavši da od 2007. godine satnica u zdravstvenom sektoru do sada nije bila povećana.

Kolektivni granski ugovor u oblasti zdravstva na području najmnogoljudnijeg kantona potpisan je na period od godinu dana.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.