21.2.2017. 14:07
0
Zvizdić: Spustiti tenzije, Srbija i BiH usmjerene su jedna na drugu
Nakon što je redovna sjednica Vijeća ministara BiH pomjerena za utorak 28. februara, a danas održana telefonska zbog odluka koje su bile limitirane vremenskim rokom, oprečne su informacije o razlozima koji su doveli do ovakve situacije.

Iz kabineta predsjedavajućeg Denisa Zvizdića upućeno je saopćenje u kojem su pojašnjeni razlozi za pomjeranje sjednice.

- Na današnjoj sjednici Kolegija Vijeća ministara BiH, kojoj su prisustvovali moji zamjenici ministri Šarović i Bevanda, zajednički smo zaključili da ćemo umjesto redovne, danas održati telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj su  razmatrani i usvojeni materijali koji su  vezani za jasno definisane rokove, dok će naredna redovna sjednica biti održana iduće sedmice.

Važno je istaknuti da ćemo se potruditi  da kao Vijeće ministara BiH budemo glas razuma u trenutno uzavreloj atmosferi, jer od rada Vijeća ministara ovisi rad brojnih institucija i implementacija brojnih projekata koji su važni za sve građane Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o trenutnim unutrašnjim odnosima u BiH, pozivam na spuštanje tenzija i na primjerenu retoriku, jer takmičenje u tome ko će dati radikalniju izjavu sigurno neće dovesti do rješenja. Rješenje je u institucionalnom dijalogu, poštivanju Ustava BiH i kontinuiteta važećih zakonskih akata, kao i nastavku realizacije projekata i reformi koje nas vode ka Evropskoj uniji, jačaju našu ekonomiju i otvaraju nova radna mjesta.

Što se tiče regionalne saradnje, Vijeće ministara BiH će nastaviti saradnju sa Vladom Republike Srbije jer smo prvi susjedi i usmjereni smo jedni na druge. Očekujem da će premijer Vučić, kao racionalna i mudra osoba, uputiti poruku istog ili sličnog sadržaja poslije sastanka sa predstavnicima državnih institucija i institucija bosanskohercegovačkog entiteta RS koji je najavljen za sutra.

Nastavak saradnje, unapređenje ukupnih odnosa, smirivanje strasti i mir i stabilnost u regionu nemaju alternativu - stav je premijera Zvizdića.

Inače, ministar sigurnosti Dragan Mektić kazao je da je današnja sjednica pomjerena zbog odluke da se ide u reviziju presude BiH protiv Srbije.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.