16.3.2017. 18:15
0
Održan sastanak o uvođenju trgovaca na pijacama u zakonske okvire
Federalna uprava za inspekcijske poslove je, na inicijativu Federalnog ministarstva trgovine, danas upriličila sastanak povodom izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, a u smislu kvalitetnijeg reguliranja i kontrole obavljanja trgovine na malo ličnim radom, odnosno kategorije "trgovac pojedinac".


Konstatirano je da intencija izmjena i dopuna zakona ide u dva pravca - omogući kvalitetniju borbu protiv sive ekonomije kroz uvođenje neregistriranih trgovaca pojedinaca u sistem i efikasniju kontrolu nad ovom vrstom djelatnosti, te pojednostavljivanje procedura za poslovanje ovih privrednika u FBiH.

Najvažnije izmjene i dopune se odnose na jasno propisivanje uvjeta za organiziranje pijace, na precizno reguliranje vrste roba u odnosu na prodajno mjesto, kao i na preciznije utvrđivanje odredbi u vezi s vršenjem inspekcijskog nadzora.

Svi prisutni su naglasili važnost uspostavljanja saradnje i partnerstva u jačanju cjelokupnog sistema, kako bi svi subjekti na pijačnim prostorima bili uvedeni u zakonske okvire i na taj način, osim represivnih, bile provođene preventivne i korektivne mjere u suzbijanju sive ekonomije u FBiH.

Sastanku su, osim direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove i glavnog federalnog tržišnog inspektora, prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva trgovine, Porezne uprave FBiH, te predstavnici javnih preduzeća - pijaca/tržnica iz Federacije BiH, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.