11.4.2017. 13:55
0
Zakazana sjednica PD PS BiH za 20. april, ako se Krišto predomisli možda bude i ranije
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović danas je zakazao 44. redovnu sjednicu Predstavničkog doma koja je kalendarom rada predviđena za 20. april 2017. godine.

Budući da se do trenutka zakazivanja nisu stekli uvjeti za održavanje hitne sjednice vezano za set zakona o akcizama, oko toga nema saglasnosti najmanje dva člana Kolegija Predstavničkog doma, ovi zakoni su u skladu sa Poslovnikom Predstavničkog doma kao obavezne tačke dnevnog reda uvrštene u dnevni red 44. redovne sjednice Predstavničkog doma.

Naime, članovi Kolegija PD PS BiH su osim Džaferovića i Borjana Krišto (HDZ BiH) i Mladen Bosić (SDS) koji nisu dali saglasnost za sazivanje hitne sjednice.

Kako je dalje pojašnjeno iz Džaferovićevog kabineta „ukoliko u Kolegiju Predstavničkog doma bude postignuta saglasnost najmanje dva člana Kolegija, hitna sjednica o setu zakona o akcizama bit će zakazana i ranije".

S obzirom da Savez za promjene u kojem je i SDS nije podržao hitnost postupka razmatranja seta zakona o akcizama na prošloj sjednici PD PS BiH jasno je da se Bosić neće predomisliti i dati saglasnost za održavanje nove hitne sjednice.

S druge strane, HDZ BiH je dio vladajuće koalicije koja bi trebala dati podršku setu ovih zakona te nije jasno zašto Krišto usporava proceduru zakazivanja hitne sjednice. Bit će zanimljivo da li će Krišto od svog političkog šefa Dragana Čovića dobiti zeleno svjetlo za promjenu mišljenja. 

Podsjećamo, usvajanje akciza mjesecima je na čekanju, a MMF je to postavio kao uslov za tranšu kredita od 155 miliona KM. Iz SDA su pozvali na usvajanje akciza, kao i iz međunarodne zajednice i Evropske unije. 

Dom naroda PS BiH prošle sedmice je usvojio set ovih zakona.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.