13.4.2017. 14:00
1
Obilježena 25. godišnjica Armije RBiH
U Sarajevu je danas započelo obilježavanje 12. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine i 25. godišnjice formiranja Armije Republike BiH. Tim povodom na šehidskom mezarju Kovači položeno je cvijeće, odana počast i proučena hatma-dove poginulim borcima

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je 25. godišnjicu osnivanja Armije RBiH. On je rekao da je Armija uspjela uspostaviti vojni balans i omogućila da se postigne mir u Bosni i Heregovini.

- Armija Republike BiH zaustavila je pokolj nad našim narodom, zaustavila cijepanje naše države, uspostavila vojni balans i time omogućila da se u Daytonu postigne mir i da se političkim sredstvima nastavimo boriti za ono što su bili ciljevi Armije Republike BiH, a to je jednakost građana na svakom pedlju ove naše lijepe zemlje - izjavio je Izetbegović.

On je rekao da je Armija ove ciljeve uspjela postići iako je napadnuta daleko nadmoćnijim neprijateljima, te unatoč tome što se počelo skoro neorganizovano, a logističke veze sa svijetom su bile prekinute. Iz takve Armije na kraju je izrasla vojna sila.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić momenat osnivanja Armije Republike BiH nazvao je jednim od najvažnijih i najsvjetlijih trenutaka moderne historije BiH. 

Obilježavanje 12. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine i 25. godišnjice formiranja Armije Republike BiH nastavljeno je na gradskom groblju "Stadion" Koševo.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine. Taj dana se uzima kao Dan Armije RBiH. Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na zemlju, piše NAP.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.