27.6.2017. 14:24
0
Konaković: Hotel Maršal vrlo brzo na dnevnom redu Vlade KS
Hotel Maršal na Bjelašnici već mjesecima zjapi prazan iako je hotel sa najvećim smještajnim kapacitetom na ovoj olimpijskoj planini. Raspolaže sa 70 soba i 230 ležaja.

U toku protekle zimske sezone bio je pust dok su okolni hoteli bili krcati gostima. Danas u hotelu radi tek nekoliko zaposlenika koji su bez primanja. Ljetnu sezonu dočekuju potpuno nespremni. No, v.d. direktorice Amra Kaljić uredno prima plaću i pored toga što hotel posluje s gubicima, kao i u preduzeću ZOI' 84 gdje je rukovodilac Odjeljenja za marketing, piše agencija Patria.

Kaljić je Odlukom Ministarstva privrede 28. januara 2016. godine postavljena za privremenog upravitelja. Prema tvrdnjama očajnih radnika ona se skoro i ne pojavljuje u hotelu. Neki od sada već bovših radnika stavljali su joj na teret mobing, a bilo je i fizičkih incidenata u bašti hotela u kojem je učestvovao i muž direktorice Kaljić.

Hotelu Maršal potrebna su nova ulaganja, a 100.000 KM iz Budžeta KS 2016. godine utrošeno je na plaćanje telefona, vode, struje, odvoz smeća, plina, goriva u iznosu 6.451 KM, investiciona ulaganja, održavanje softvera i dobavljače 27.370 KM.

Interesantno je da je u informaciji koju je potpisao ministar privrede Muharem Šabić u oktobru 2016. godine odgovarajući na zastupničko pitanje o stanju u hotelu Maršal navedeno da je „hotel potpuno preuređen, da su napravljeni dodatni sadržaji (trim kabinet, disco klub, otvorene tri bašte), te da je hotel stavljen u funkciju za predstojeću zimsku sezonu).

Oni koji su posjetili hotel Maršal uvjerili su se da se ne vide ni najmanji tragovi preuređenja, sobe su pune vlage i prašine, zastarjelog namještaja...Čak i oni gosti koji su zainteresirani za dolazak na Bjelašnicu i hotel Maršal ne mogu pronaći ni osnovne informacije o ponudi s obzirom da zvanična web stranica nije u funkciji. 

U nekoliko navrata zastupnici u Skupštini KS postavljali su pitanja u vezi hotela Maršal. Zastupnik Zvonko Marić upitao je ministra privrede da li je hotelu Maršal namijenjena sudbina uništavanja i privatizacije pod sumnjivim okolnostima ili neznanje države da očuva svoje vlasništvo.

Na ovo konkretno pitanje ministar Šabić nije odgovorio, ali je naveo da je „Ministarstvo informisano šta je sve urađeno na hotelu“. Očito je da ministar Šabić nije odlučio i lično provjeriti u šta je utrošeno 100.000 KM.

Za Vladu KS ovaj hotel trebao bi biti od strateškog značaja od kojeg bi korist imao i Budžet KS. Premijer KS Elmedin Konaković potvrdio je za Patriju da će se hotel Maršal vrlo brzo naći na dnevnom redu Vlade KS. Dodao je da još uvijek nisu riješeni imovinski odnosi između Vlade FBiH i Vlade KS koji se vode kao osnivači hotela.

Postojale su ideje i da se hotel Maršal pripoji preduzeću ZOI '84 ali o tome se Vlada KS još nije izjašnjavala.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.