21.7.2017. 15:25
1
Sve izvjesniji stečaj GRAS-a: 300 radnika višak, a 300 još bez prava na penziju
Krajem juna 2017. godine preduzeće GRAS dugovalo je 129 miliona KM za poreze, doprinose i takse. Dug GRAS-a rapidno se uvećavao za pet proteklih godina s obzirom da je 2012. godine iznosio 12,4 miliona KM, piše agencija Patria.

Nakon što je Vlada KS imenovala prinudnog upravitelja Harisa Gušića on je bio dužan napraviti sanacioni plan koji će razmatrati Skupština KS, nagomilani problemi i dalje guše ovo preduzeće.

GRAS ima oko 1.200 radnika, njih 300 je prema riječima premijera KS Elmedina Konakovića višak, dok 300 radnika koji su otišli u penziju još nisu dobili rješenja niti penzije. Ti radnici su protestvovali ispred Vlade KS te tražili da im se ubrza proces. Ministar saobraćaja Mujo Fišo obećao je da će pokušati ubrzati proces sa PIO/MIO, a radnici su dali rok do 2. avgusta inače će opet organizirati proteste.

- Vlada je usvojila sanacioni plan koji je prinudni upravitelj Haris Gušić pripremio za Vladu KS, a koji je proslijeđen Skupštini KS. U njemu je set mjera u kojima ima i naših investicija, ima i rezanja ljudi, oko 300 ljudi je upitno u GRAS-u, 300 ih je otišlo u penziju ali PIO još kuca rješenja. Mi na to ne možemo utjecati. GRAS je rekorder svega. Šampion priče o politikama, šampion smjenjivanja svih politika koje su ga satrale SDA, SDP, SBB, DF svi su učestvovali u rukovodećim pozicijima. Svaki direktor sa sobom dovede 20 ljudi. Ja nisam veliki optimista kada je riječ o GRAS-u. Gušić ima zadatak da pripremi mjere da prodiše ili preživi preduzeće do Nove godine. Stečaj je izvjesnija opcija od spašavanja GRAS-a – poručio je premijer.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH zaplijenila je ranije tramvaje i autobuse te će uskoro biti održana aukcija kako bi namirili dio svojih potraživanja. S obzirom da je riječ o neispravnim tramvajima Vlada KS ih neće kupiti. 


(Patria/Admir Oručević)

StecajGras
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.