22.7.2017. 18:00
0
Na operacionom stolu: Svirao gitaru tokom operacije mozga
Muzičar iz Indije svirao je gitaru na operacionom stolu kako bi pomogao doktorima koji su pokušavali da mu saniraju mišićne spazme u prstima.

Hirurzi su Abhisheka Prasada zamolili da svira svaki put kad doktori “pale” krug u njegovom mozgu kako bi tretirali ono što se obično naziva “distonija muzičara”, piše “Slobodna Bosna“.

Stanje uzrokuje bolne spazme, uvrtanje i ponavljanje pokreta ili abnormalne pozicije.

Prasad je rekao BBC-u da je nakon operacije mogao da svira sa lakoćom.

“Do šestog paljenja otvorili su mi se prsti, bilo je normalno na operacionom stolu”, rekao je Prasad nakon što su ljekari uklonili šavove na glavi u četvrtak, nedjelju dana nakon operacije u južnom indijskom gradu Bangaloru, prenio je “BBC”.

Distonija je spriječila Prasada da pomjera srednji, domali i mali prst lijeve ruke dok je svirao gitaru.

“Mislio sam da je krutost zbog previše vježbe. Napravio sam pauzu i pokušao ponovo i shvatio da nije od toga. Neki ljekari su mi rekli da je to bio zamor mišića i davali su mi lijekove protiv bolova, multivitamine, antibiotike, fizioterapiju”, rekao je.

Kako su objasnili doktori, bol tokom ove operacije se ne osjeća zbog anestezije, a obavlja se u potpuno svjesnom stanju.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.