23.8.2017. 13:00
0
Tuzlanski DF traži da policija hitno oslobodi sindikalce Sakiba Kopića i Enesa Tanovića
Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona zatražio je da MUP TK iz pritvora odmah oslobodi čelnike Sindikata solidarnosti, Sakiba Kopića i Enesa Tanovića, koji su uhapšeni jutros u Tuzli.


„Povodom informacije o hapšenju lidera Sindikata solidarnosti, Sakiba Kopića i Enesa Tanovića, od nadležnih struktura MUP-a TK ultimativno zahtijevamo puštanje istih na slobodu, te utvrđivanje odgovornosti nalogodavaca za izvršenje ovih očigledno nezakonitih akata nasilja i represije nad vlastitim građanima, obespravljenim radnicima i sindikalnim liderima“, navodi se u reakciji DF-a.

Kopić i Tanović uhapšeni su jutros u Tuzli i trenutno se nalaze u prostorijama Policijske stanice Centar PU Tuzla. Sindikalci su bili sa ostalim radnicima na tradicionalnim protestima ispred sjedišta pravosudnih institucija u ovom gradu, kada ih je policija uhapsila i privala u policijsku  stanicu.

Iz MUP-a TK još uvijek nisu uputili zvanično objašnjenje zbog čega su Kopić i Tanović uhapšeni.

„Od nadležnih policijskih struktura zahtijevamo da konačno počnu da rade svoj posao na zaštiti građana i njihovih prava, te da svoju pažnju usmjere na 'ljubitelje nekretnina' koji sjede u Vladi TK, te druge javnosti dobro poznate osobe sa kriminalnim sklonostima i navikama, a koji su dio vladajućih struktura. U suprotnom, Demokratska fronta TK razmotriće mogućnost pružanja otpora – svim sredstvima nelegalnom divljanju pojedinaca pod zaštitom države koji su privatizovali sve javne institucije, uključujući i strukture MUP-a TK, a koji su odavno izašli izvan granica zakona i Ustava, te time izgubili i legalitet i legitimitet“, navodi se u oštroj reakciji tuzlanskog DF.

„Poslednji put pozivamo nadležne institucije pravosuđa da utvrde odgovornost za ovakvo flagrantno kršenje ljudskih prava i sloboda, zloupotrebe položaja i privatizacije javnih institucija čime su suspendovana sva prava i slobode građana koji će se, u suprotnom, sami morati organizovati radi zaštite svojih ustavom garantovanih prava“, navode dalje iz ove partije, dodajući da će o dešavanjima u Tuzli izvjestiti domaću i međunarodnu javnost, uključujući i institucije Evropske unije, te ambasade demokratskih prijateljskih zemalja u Bosni i Hercegovini, kako bi razmotrili mogućnost legitimnih sankcija prema onima koji su prekoračili svoja ovlašetnja, prenosi NAP. 

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.