14.3.2024. 8:14
0
Penzioner koji se hrani u “Imaretu”: "Imam socijale 160 KM, od toga 130 KM ode u lijekove, a živim pod kirijom..."
FOTO: FTV
U vremenu kada sindikalna potrošačka korpa iznosi oko 2.900 maraka, kada se postepeno gubi srednji sloj društva, sve više građana obroke traži u narodnim kuhinjama.

Povećanje broja korisnika zabilježeno je i u narodnoj kuhinji „Imaret“ u Tuzli. Iako se iz godine u godinu broj korisnika i broj pripremljenih obroka sve više povećava, ova narodna kuhinja ulaže maksimalne napore da odgovori svim zadacima i da nikoga ne ostavi bez obroka. Tako je i u vrijeme ramazana, pa se uz redovne obroke dijele i iftari na kućni prag.

Jasmin Aliji već 20 godina dolazi po obroke u Narodnu kuhinju „Imaret“ u Tuzli. Kaže da mu nije Narodne kuhinje ne bi imao čime da se prehrani. Obroci su kaže dobri, ali ono što posebno hvali je odnos uposlenika prema korisnicima.

„Imam socijale 160 KM, od toga 130 KM ode u lijekove. I od onih 30 ništa. A pod kirijom živim. Evo do čega je ova država dotjerala nas“, priča on.

Dati svoj doprinos ovoj kuhinji od posebnog je zadovoljstva za Sabahetu Omerović, koja već 22 godine radi u ovoj Narodnoj kuhinji. Sabaheta, koja je od ratnih užasa u Bijeljini 1993. godine utočište pronašla u Tuzli, kaže, zna najbolje kako je biti gladan i u stanju potrebe. Kaže da i kada dođe u penziju, nastaviće pomagati radom u kuhinji.

„Ko to nije proživio i ne zna. Ova kuhinja je othranila i prvo moju djecu, pa je othranila i mene. Da nije bilo kuhinje, ne znam šta bi bilo. Nismo radili ni ja ni muž. Tad sam počela ovdje“, kaže Sabaheta.

Narodna kuhinja „Imaret“ u prošloj godini pripremila je oko 836.000 obroka. Svake godine bilježi se povećanje broja korisnika, pa se tako ove godine dnevno priprema 2.840 obroka, koji se voze na 21 punkt u Tuzlanskom kantonu. Vlada TK-a i gradovi ovog kantona svojim donacijama pomažu rad ove kuhinje, ali je pomoć građana najveća.

„Nama je za jednu godinu potrebno 170 tona brašna. Uputili smo apel svim firmama sa područja TK-a i bio je izuzetno dobar odziv. Pored ovih osnovnih namirnica imamo i Kurban-bajram, gdje prikupimo dovoljne količine mesa za kompletnu godinu“, ističe Mensura Husanović, direktorica Narodne kuhinje Imaret Tuzla.

Pored redovnih priprema obroka „Imaret“ svake godine u vrijeme ramazana priprema i iftare koje voze na kućni prag.

„Oko 200 iftara svakodnevno vozimo na kućni prag. Pošto je početak ramazana, to je 200, ali do kraja mjeseca taj broj puno bude veći. Pored tih iftara, tu su i kolektivni - od 100 do 200 svakodnevno“, dodaje Husanović.

Poznata izreka kaže: Nije glad u svijetu zato što ne možemo nahraniti siromašne, već zato što ne možemo nahraniti bogate. Čini se da ta izreka postaje sve evidentnija svakodnevnica našeg društva, u kojem nema srednjeg sloja, a na ulicama je sve više gladnih i socijalno ugroženih, piše Federalna.

Tuzla
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.