17.9.2017. 19:40
1
Nikšić: Ključni interes BiH je EU, ali jačati saradnju i sa Turskom i islamskim svijetom
Vanjska politika Bosne i Hercegovine poljuljana je u posljednje vrijeme do te mjere da iz zemlje u svijet najčešće idu asimetrične poruke. Političke partije iz BiH u međunarodnim krugovima zastupaju vlastite ali ne i interese države, što najdirektnije utječe i na strane investicije, prijeko potrebne za krhku bh. ekonomiju.

Pobijedi li blok ljevice na predstojećem izborima 2018., najavljuju radikalnu promjenu na više 'frontova', na prvom mjestu na polju ekonomije, zašite ljudskih prava, ali i u odnosima prema međunarodnom istupanju.

„Ključni vanjskopolitički interes BiH jeste članstvo u NATO i EU, ali moramo jačati odnose i saradnju sa svim zemljama i organizacijama koji na bilo koji način mogu utjecati na ostvarenje ovih ciljeva“, kaže predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u intervjuu za agenciju Patria.

Šta će značiti ujedinjenje ljevice? Kako ste doživjeli taj trenutak ujedinjenja sa DF-om i nekadašnjim kolegom Željkom Komšićem? 

Nikšić: Iskreno vjerujem kako je okupljanje ljevice i svih antinacionalističkih snaga u BiH u jedan snažan politički blok, istinska nada za BiH i sve njene građane. Dugo smo radili na ovome i zaista je od početka tog procesa odnos mene i kolege Komšića bio više nego korektan i iskren. Obojica smo svjesni potrebe da se jedan ovakav blok formira, da se širi i bude još jači. To je interes koji nadilazi interese svakog od nas pojedinačno, pa i naših partija, jer se radi o interesu svih građana ove zemlje. Svakako da osjećam i ličnu satisfakciju, ali to ne treba svoditi na personalnu ravan. Sam čin potpisivanja sporazuma kruna je tog posla koji traje već više od godinu.  Mi smo samo dio timova koji su na tome radili i koji, što je jednako važno, nastavljaju raditi jer pravi posao tek slijedi.

Hoće li biti još fuzija unutar lijevog političkog bloka u BiH? 

Nikšić: Mi smo otvoreni za saradnju i ovaj blok ne smije biti tijesan nikome ko dijeli vrijednosti oko kojih smo se okupili. Vjerujem da ćemo se dodatno širiti i jačati jer ljudi prepoznaju značaj potrebe da se formira politički blok koji će se jasno suprotstaviti nacionalizmu, fašizmu, diskriminaciji i koji će se boriti za jednakost svih u ovoj zemlji, za pravdu i vladavinu zakona. Nismo opterećeni time da se trošimo na priču o formi zajedničkog djelovanja. Niko ne mora da se odriče nekog svog subjektiviteta ili političkog identiteta. Jedino je bitno da se bori za zajedničke ciljeve koje želimo ostvariti. U tom pogledu nema kompromisa i gledanja kroz prste.

Sa kakvom strategijom ćete nastupiti na idućim Općim izborima?

Nikšić: O tome će se još razgovarati i analizirat će se razni modeli. Naš izborni sistem je jako komplikovan i ono što je jako bitno da svi znamo je da nije bitan samo broj glasova koji se dobije na izborima, već i kako taj broj glasova pretvoriti u što veći broj mandata u skupštinama i parlamentima. Dakle, moramo uvažiti sve specifičnosti našeg izbornog sistema kako bi osigurali što bolji rezultat. Vjerujem da imamo mudrosti i znanja da to uradimo. 

Hoćete li imati zajedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva? Postaje apsurdno djelovanje jedne građanske stranke: Dakle, Bošnjaci bi vam, kao i Hrvati mogli reći da im „ljevica“ – neautohtoni Bošnjaci biraju člana Predsjedništva BiH. 

Nikšić: Vrijeme je da se neke stvari u ovoj zemlji konačno razjasne. Ne postoje srpski, hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva ni po Ustavu BiH, ni prema bilo kojem zakonu. Etnička odrednica je samo uslov za kandidaturu, a svi građani BiH mogu glasati za bilo kojeg kandidata u oba entiteta. Svaki član Predsjedništva BiH ima obavezu prema Ustavu BiH, a valjda i prema savjesti, da zastupa interese BiH i svih njenih naroda i građana. To što trenutni članovi Predsjedništva to ne poštuju i ne rade je zapravo nastavak politike koji ovu zemlju želi razdijeliti na tri etničke teritorije. Svaki naš kandidat morat će se ponašati i djelovati u skladu sa ovim principima. Što se tiče priče o "neautohtonim" predstavnicima to je klasični šovinizam i za to postoji samo prezir i osuda, a nikako politički dijalog ili rasprava. 

Šta će biti osnova programa SDP-ove ekonomske politike? Kako otvoriti radna mjesta i zaustaviti iseljavanje? Kako ući u veće investicione zahvate? 

Nikšić: Mi želimo radikalno promijeniti sliku BiH u svim oblastima, a možda i najviše u oblasti ekonomije. Vrijeme je da se privredi u ovoj državi osigura porezni i regulatorni okvir koji će im omogućiti da lakše finansiraju razvoj i svoje radnike, a ne armije budžetskih korisnika. Radikalne izmjene poreznog sistema koje pripremamo imaju za cilj osiguravanje novih radnih mjesta, a programi javnih investicija će se bazirati na akumulaciji javnih prihoda koji će doći od povećanja broja zaposlenih i zamaha privrede, kao i na aktiviranju sporazuma sa međunarodnim kreditorima. 

Uveliko radimo na ovom planu i to ćemo jasno ponuditi građanima i za takav program tražiti njihovu podršku na izborima. Naš cilj je bolji život svih u BiH.

Čini se kako su građani sa sve manje individualnih prava, a sve više kolektivnih fikcija. Ispada da nacionalno pravo odgovara samo nacionalnim oligarhijama. Kako će SDP definirati i odrediti svoj odnos prema nacionalnom pitanju u BiH.

Nikšić: Naše ubjeđenje je da individualna zaštita ljudskih prava garantuje i zaštitu kolektivnih prava. Svi mogu biti ponosni pripadnici svog naroda i poštovati svoju tradiciju, kulturu, jezik ili religiju. Istovremeno to im ne daje pravo da misle kako zbog toga imaju veća prava od nekog drugog, niti bilo ko drugi može da im zbog toga uskraćuje bilo kakva prava. Svi mi trebamo biti malo više Bosanci i Hercegovci, a ne samo pripadnici bilo kojeg naroda. To je bogatstvo naših identiteta, a nipošto nešto što ne ide skupa. Ljudima se već tri decenije manipulira sa tim nekim nacionalističkim matricama, ali ja vjerujem kako su građani sve više svjesni te manipulacije i da će se sve više okretati konceptu zaštite individualnih, građanskih prava koji znači jednaka prava za sve u svakom dijelu države BiH.

Šta će biti osnova unutarnje politike SDP-a u ovako složenoj državi?  

Nikšić: Treba pokušati relaksirati političke odnose i nastupati pošteno i iskreno prema svima. Politike varanja jednih od strane drugih moraju se zaustaviti. Svi mi imamo zajedničke interese i samo zajedno ih možemo ostvariti. Na tim temeljima vjerujem da je moguće sarađivati i pokrenuti stvari u ovoj zemlji. Naravno to ne može biti jednostran proces i nadam se da će i druge stranke i pojedinci prihvatiti ovaj oblik političkog djelovanja. Ipak, što se tiče nas u SDP mi smo odlučni da kao uslov za bilo kakvu saradnju postavimo usvajanje konkretnih zakona prije nego pristanemo formirati bilo koju vladu i da onda te vlade provode te zakone i tu politiku. To je pošten pristup i tu ne može biti bilo kakvog varanja. 

U slučaju vaše pobjede šta će biti sa vanjskom politikom? Mi nemamo puno prijatelja u međunarodnim odnosima. Kako se postaviti prema islamskim zemljama koje nam otvoreno nude prijateljstvo, različite vrste pomoći i investicije?   

Nikšić: Ključni vanjskopolitički interes BiH jeste članstvo u NATO i EU. Moramo jačati odnose i saradnju sa svim zemljama i organizacijama koji na bilo koji način mogu uticati na ostvarenje ovih ciljeva. Ono što ne smijemo dozvoliti jeste da bilo ko koristi BiH i naše unutrašnje odnose za ostvarenje nekih svojih interesa, ma o kome se radilo. Što se tiče islamskih zemalja i Turske svakako da BiH treba imati što je moguće bolje odnose sa ovim zemljama, jer tu postoje ogromni prije svega ekonomski potencijali za saradnju. Vanjsku politiku BiH treba definirati na zdravim osnovama i osloboditi je bilo kakvih stranačkih ili parcijalnih interesa. To danas nije slučaj, kako u BiH, tako i u nekim drugim državama. Ne mogu sarađivati države i narodi ili države i neke stranke. Država sarađuju sa državom, i mi u SDP se zalažemo za saradnju na takvim osnovama i principima.  


(Patria/Admir Oručević)

NiksicEU
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.