13.10.2017. 10:44
1
U toku izrada karte uporabne vrijednosti zemljišta ZHŽ-a
Predstavnici Ministarstva gospodarstva Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) i Federalnog zavoda za agropedologiju održali su u Posušju sastanak na kojemu su razgovarali o planu izrade karte uporabne vrijednosti zemljišta ZHŽ-a, priopćeno je iz navedenog ministarstva.

Sastanku su prisustvovali ministar Dario Sesar, njegov pomoćnik Branko Skoko, ravnatelj Zavoda za poljoprivredu ZHŽ-a Luka Vranješ, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju Esad Bukalo, te stručni savjetnici Damir Behlulović i Ahmedin Salčinović.

 Predstavnici Federalnog zavoda za agropedologiju na sastanku su prezentirali projekt i predstavili sve njegove prednosti.

 "Implementiranjem ovakvog servisa u rad općinskih i županijskih tijela uprave olakšat će se rad sa strankama, pristup informacijama, ubrzati i unaprijediti rad institucija, te modernizirati i poboljšati stanje u funkcioniranju cijelog društva", naglasio je direktor Bukalo.

 Projekt uključuje više setova prostornih podataka iz različitih izvora kao što su podaci katastra, digitalnog ortofota (DOF), podaci o namjeni zemljišta iz prostornih planova jedinica lokalnih samouprava, plan gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, karta uporabne vrijednosti zemljišta i pedološki podaci.

 Predstavnici ZHŽ-a izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom na kojemu su dogovorili smjernice koje bi trebale olakšati provedbu projekta koji je iznimno bitan za ZHŽ. 

 Karta upotrebne vrijednosti zemljišta predstavlja polaznu osnovu za utvrđivanje pojedinih kategorija namjene i korištenja zemljišnog prostora. Njome se definiraju prirodni potencijali zemljišta (utvrđuje se kvaliteta zemljišta - bonitetna kategorija) s aspekta poljoprivredne proizvodnje, odnosno proizvodnje hrane, kao i zone za različite načine korištenja prostora.

 Pripreme za početak radova na izradi karte uporabne vrijednosti zemljišta ZHŽ-a su u tijeku, a uskoro će uslijediti i terensko istraživanje. Cjelokupan posao trebao bi se okončati za dva do tri mjeseca, navodi se u priopćenju.

(FENA/Merima Druškić) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.