16.10.2017. 8:13
0
U Sarajevu počinje Konferencija o socijalnoj zaštiti djece
Stručnjaci i donosioci odluka iz osam država okupit će se u Sarajevu na konferenciji o socijalnoj zaštiti djece, koja počinje danas u organizaciji UNICEF-a u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prema najavi organizatora, Konferencija o socijalnoj zaštiti djece - razmjena dobrih praksi okupit će donosioce odluka, stručnjake koji djeluju u oblasti socijalne zaštite, te druge aktere koji mogu uticati na politike u ovoj oblasti iz BiH, Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Gruzije i Moldavije kako bi razgovarali o inovacijama u oblasti socijalne zaštite, razmijenili iskustva i unaprijedili međusobnu saradnju.

U saopćenju se navodi da je jačanje socijalne zaštite djece u interesu svih zemalja u regiji, jer se na taj način najefikasnije suzbija siromaštvo djece i socijalna isključenost, te omogućava djeci da imaju bar minimalne uvjete za život. Rješavanjem problema siromaštva i socijalne isključenosti djece, socijalna zaštita može pomoći djeci da uživaju minimalne životne uvjete koji su im potrebni kako bi mogla da ostvare svoja prava na preživljavanje, napredovanje, učenje te potpuno i ravnopravno učešće u društvu.

U posljednjih dvadeset godina postignut je značajan napredak na unapređenju prava i smanjenju siromaštva djece. Međutim, jos uvijek se najviše i najbrutalnije krše prava najranjivijih grupa djece.To su djeca iz najsiromašnijih slojeva društva, djece s invaliditetom, djeca u manjinskim grupama, romska djeca, kao i djeca koja žive u ruralnim područjima - stoji u saopćenju. 

Dodaje se da će stoga ova konferencija rezultirati Pozivom na akciju i dodatno potvrditi opredjeljenost zemalja regije za unapređenjem sistema socijalne zaštite u kojim djeca zauzimaju važno mjesto. Također, učesnici konferencije će razmijeniti naučeno u ovoj oblasti, ukazati na inovativne pristupe i razgovarati o zagovaranju socijalne zaštite koji će porodicama pomoći da se nose s poteškocama teške materijalne situacije.

(FENA/Amila Alijagić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.