25.10.2017. 14:25
0
Okončani mirni protesti penzionera, svi zahtjevi prihvaćeni
Okončani su mirni protesti penzionera ispred zgrade Vlade FBiH. Hiljade penzionera došli su iz mnogih gradova FBiH kako bi ukazali na loš položaj ove brojne populacije u BiH i zatražili povećanje penzija, piše agencija Patria. Predstavnici penzionera na pregovorima su u Vladi FBiH razgovarali sa premijerom Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.

Kako je rečeno nakon sastanka, svi zahtjevi penzionera koji su danas pročitani tokom protesta stavljeni su u zakon, a očekuje se da će već sljedećeg mjeseca biti usvojen. Ukoliko ne bude, 1. januara uslijedit će masovni protesti penzionera. 

Usvojen je koeficijent 14, a penzionerima koji su se penzionisali do 1998. godine penzije će biti uvećane za 10 posto.  

Mnogi od njih isticali su kako ne žele bilo kakve nacionalne podjele, već isključivo ono što im pripada što su zaradili da mogu imati normalan život. 

Prema zvaničnim podacima, u FBiH se za prošli mjesec isplatilo 410.900 penzija, gdje je najniža 326 KM, zajamčena 434 KM, a najviša isplaćena 2.174 KM. Penzioneri su izrazili i nezadovoljstvo rukovodstvom Saveza penzionera, pitajući ih šta su u proteklih 20 godina uradili za njih. 

(NAP/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.