12.2.2024. 20:54
0
Trend povećanja penzionera koji rade i primaju platu: Nova realnost na tržištu rada BiH
FOTO: ilustracija
Penzioneri u Bosni i Hercegovini (BiH) sve češće biraju nastavak rada nakon odlaska u penziju, stvarajući novi trend na tržištu rada. Nedavne promjene u zakonu omogućile su penzionerima da istovremeno rade i primaju penziju, što je dovelo do značajnog porasta broja penzionera koji su aktivni na radnom tržištu.
Do nedavno, pravo na rad i primanje penzije bilo je rezervisano samo za one koji su stekli uslove za punu starosnu penziju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Međutim, presuda Ustavnog suda FBiH u januaru 2023. godine promijenila je ovu dinamiku, proširujući prava penzionera na one koji su otišli u prijevremenu starosnu penzija ili koriste invalidske penzije.

Ova promjena u zakonu otvorila je vrata penzionerima da se vrate na tržište rada, što je posebno značajno u kontekstu nedostatka radne snage koji se suočava s Bosnom i Hercegovinom. Statistički podaci pokazuju da stariji od 65 godina čine samo 0,1 posto zaposlenih u FBiH, ali se očekuje da će taj broj rasti s obzirom na nove mogućnosti koje su otvorene ovom promjenom zakona, piše portal Crna Hronika.

Ova nova realnost na tržištu rada u BiH ima niz implikacija. S jedne strane, pruža mogućnost penzionerima da doprinesu rastu ekonomije i zajednici svojim iskustvom i znanjem. S druge strane, postavlja se pitanje dugoročne održivosti penzijskog sistema i prava radnika koji su još uvijek aktivni na tržištu rada.

Penzioneri koji se vraćaju na tržište rada također imaju priliku korigirati iznos svoje penzije putem dodatnog rada. Ovo može biti dodatni poticaj za penzionere da se vrate na radno mjesto i ostvare dodatna primanja.

Na kraju, trend povećanja broja penzionera koji rade i primaju platu predstavlja važan fenomen na tržištu rada u BiH. To zahtijeva pažljivo praćenje i prilagodbu politika kako bi se osigurala održivost penzijskog sistema i ispunile potrebe radne snage u zemlji.

(Aldin B.)
Penzioneri
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.