31.10.2017. 14:45
1
Konferencija o potrebi provedbe antikoruptivnih propisa na lokalnom nivou
U prošloj godini, državnoj agenciji za prevenciju i borbu protiv korupcije stiglo je 139 prijava građana, a ove godine dosad 110 prijava.


To je novinarima rekao direktor državne agencije za prevenciju korupcije i korodinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić uoči konferencije koja se održava u Sarajevu s ciljem da naglasi značaj provedbe antikoruptivnih propisa i na lokalnom nivou te provedbe reformskih procesa.

Prijave građana Agenciji, prema Šabotićevim riječima, najviše se odnose na (ne)poštivanje propisa o javnim nabavkama u lokalnim zajednicama, na zloupotrebe službenih položaja, nezakonita zapošljavanja i slično.

Šabotić je ustvrdio da prijave budu doznačene nadležnim adresama, oko 90 posto direktno tužilaštvima.

Načelnik općine Lukavac Edin Delić, također učesnik konferencije, ističe da je u borbi protiv korupcije značajno uključivanje svih društvenih segmenata, ali i da ključna poluga i istinski zamajac u tome treba da bude efikasan pravosudni sistem.

To u praksi nije slučaj, ističe Delić, jer dolazi i do zloupotrebe pravosudnih organa u političke svrhe. S druge strane, neshvatljiv je i prag tolerancije samih građana prema koruptivnim pojavama, smatra on, jer u sistemu u kakvom žive naviknuti su da je “normalno” rješavati probleme uz pomoć “plavih koverata, poklona”, a ne odgovarajućih propisa.

Konferencija u Sarajevu prvi put okuplja gradonačelnike, načelnike i predsjedavajuće općinskih vijeća u Federaciji BiH, a cilj je predstaviti značaj reformskih procesa i potrebu za kontinuiranim radom na prevenciji i suzbijanju korupcije te na daljnjem unapređenju suradnje između Saveza općina i gradova FBiH, Parlamenta Federacije BiH i Federalne vlade.

Organizator konferencije je Savez općina i gradova, a osim parlamentarnih i vladinih predstavnika, prisustvuju članovi nevladinih asocijacija, državne i entitetske agencije za borbu protiv korupcije, kao i predstavnici Misije OSCE-a u BiH.

Zamjenik šefa te misije Alexander Chuplygin ističe da je u ovoj godini organizirano 13 događaja kako bi se naglasio značaj reforme i sprečavanja korupcije na lokalnom nivou.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin također navodi značaj provedbe antikoruptivnih propisa na nivou jedinica lokalne samouprave.

Konferencija je dio projekta AMCS - Podrška savezima općina i gradova u BiH, koji implementira Savez općina i gradova FBiH s ciljem jačanja Sveza u zastupanju i lobiranju interesa jedinica lokalne samouprave, a uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

(FENA/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.