24.11.2017. 16:42
0
Vijeće ministara utvrdilo Zakon o akcizama: Mektić tvrdi da ni u tekstualnoj, ni u elektronskoj formi nije dobio zakon
Vijeće ministara BiH utvrdilo je, na današnjoj sjednici, Zakon o akcizama BiH, ali na način da su ministri iz reda srpskog naroda preglasani, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS – Savez za promjene) novinarima u Sarajevu.

Mektić tvrdi da ni u tekstualnoj, ni u elektronskoj formi nije dobio zakon koji je utvrđen.

- Ja ne znam koja je verzija Zakona o akcizama prošla. Navodno je usvojena ova verzija koju je ranije usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO) - tvrdi Mektić.

Mektić je otkrio da ministar vanjskih poslova BiH (PDP – Savez za promjene) Igor Crnadak nije bio prisutan na sjednici.

- Što se mene tiče urađen je jedan presedan mimo Poslovnika Vijeća ministara - istakao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Interesantno je da protiv Zakona o akcizama nije glasao ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko (SBB), s obzirom na krizu u odnosima između SDA i SBB-a u zadnjem vremenskom periodu, odnosno krizu unutar vladajuće koalicije, posebno na nivou Federacije BiH. 

Od ranije je poznato da je Vijeće ministara BiH trebalo odlučivati o setu zakonskih rješenja, odnosno Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Predlagač navedenih zakona je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je na konferenciji za novinare rekao da se vrlo aktivno radi na zakonu o akcizama, te da je baza svih razgovora set zakona koje je utvrdio i predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

- Tu našu saradnju i naše stalne pokušaje i nastojanje da postignemo konsenzus oko jednog zajedničkog teksta koji bi imao prohodnost i na Vijeću ministara BiH, a nadamo se i dalje u parlamentarnoj proceduri, smo posebno intenzivirali u vrijeme Misije MMF-a koja je tu već nekoliko sedmica - naveo je Zvizdić.

Rekao je da su zajedno, prije svega unutar Fiskalnog vijeća, sa Evropskom komisijom i predstavnicima MMF-a u posljednje vrijeme aktivno razgovarali o različitim modalitetima „koji bi nas mogli dovesti do konsenzusa“.

Iz Vijeća ministara je saopćeno da su u Prijedlogu Zakona izvršena poboljšanja u vezi sa pitanjima jasno definisane namjene i utroška sredstava. Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima je usaglašen na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju delegacije EU u Sarajevu.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autoputeva/autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva/cesta.

Set zakona o akcizama je upućen u dalju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicionog cklusa u oblasti izgradnje autoputeva i puteva na teritoriji čitave BiH, što bi vidilo ka daljem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranja novih radnih mjesta.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.