19.12.2017. 16:52
0
Zvizdić: Odgovore na Upitnik EK poslati u narednih nekoliko sedmica
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu, nakon posjete Briselu gdje je prisustvovao sastanku premijera država regije s visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini i bilateralnog sastanka s njom, izjavio da su u fokusu razgovora bile evropske integracije.

Zvizdić je kazao da je ključna poruka koji može prenijeti od Federice Mogherini i Evropske unije, prije svega vladajućim političkim strankama koje su potpisale izjavu o svojoj opredjeljenosti za evropske integracije, da to zaista bude stvarno, da bude istinski, da bude pretvoreno u realitet i u praksu.

- Vrata Evrope su nam otvorena i onoliko koliko mi budemo htjeli ili budemo željeli da realiziramo sve naše obaveze, taj put će biti u tom smislu i ubrzan - poručio je Zvizdić.

Potcrtao je da je naša obaveza da što prije predamo odgovore na upitnik Evropske komisije.

Istaknuo je da je dogovoreno, praktično, 97 posto odgovora te da je ostalo oko tri posto odgovora za koje očekuje da će u cijelosti ili barem u najvećem dijelu biti usuglašeni sutra na Kolegiju za evropske integracije.

- Sutra je sjednica Kolegija za evropske integracije. Očekujemo da će se taj dio, nekih tri posto pitanja, da ćemo to uspjeti riješiti u skladu sa ustavnim nadležnostima. Zamolit ćemo one institucije za koje mi nemamo nadležnost i kapacitet da u njihovo ime odgovaramo, da nam do kraja ove sedmice dostave usaglašene odgovore - kazao je Zvizdić.

Dodao je da, ako sutra bude „dobre, pozitivne političke volje", odgovor možemo na našim jezicima verificirati do kraja ove godine i staviti u proceduru prevođenja i tih zadnjih tri posto pitanja.

- Prijevod ide dosta brzo i za njega bi trebalo samo nekih sedam ili osam dana. Očekujemo da u narednih nekoliko sedmica preveden i pripremljen odgovor pošaljemo Evropskoj komisiji. To bi svakako bilo jedna dobra poruka o kapacitetu rada bh. institucija na realizaciji pripremljenih odgovora na ta pitanja - istaknuo je Zvizdić.                   

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.