26.1.2018. 18:50
0
Akademik Duraković: Komšića cijenim, ali kandidaturom za Predsjedništvo BiH pružu ruku spasa Čoviću
Željka Komšića jako cijenim kao patriotu i kao Bosanca, ali njegova kandidatura u ovom kontekstu nije dobra jer će dati argument hrvatskim nacionalistima, ocijenio je akademik Esad Duraković tokom gostovanja u Novom Danu na N1.

Komentarišući najavu kandidature Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Duraković je ocijenio kako će taj potez dati "vjetar u leđa" hrvatskim nacionalistima.

"Vrlo ozbiljno i delikatno pitanje. Komšić jako cijenim kao patriotu i kao Bosanca, ali njegova kandidatura u ovom kontekstu nije dobra jer će dati argument hrvatskim nacionalistima koji će reći: Vidite, zato je potrebno mijenjati Izborni zakon. Trebalo je pustiti Čovića da tone. Bojim se da će kandidaturom Komšića doći do homogenizacije ekstremnog hrvatskog biračkog tijela. Po mome uvjerenju, Komšić nesvjesno pruža ruku spasa Čoviću", istakao je akademik, prenosi Patria.

Prijedlog HDZ-a za izmjenu Izbornog zakona je izvan svake sumnje, kako je kazao Duraković, anahron, retrogradan, pripada davnoj eri rasizma i apsolutno neprihvatljiv.

"Idealno rješenja za BiH bi bilo ovo što Komšić govori - građanski sistem, da se ne bira pripadnik nacije nego građanin. Ta nesretna međunarodna zajednica nas je ustrojila da funkcionišemo kao etničko društvo, a ne građansko. Spas treba tražiti u građanskim, patriotskim opcijama", naveo je profesor Duraković.

U nekoliko navrata HDZ BiH je otvoreno postavljao ultimatume, ukoliko se njihov prijedlog ne usvoji, pretvaranjem cijele države u Mostar. Duraković je ocijenio kako političarima odgovara takvo stanje u BiH.

"Što smo mi siromašniji oni su bogatiji i uspješniji, to su činjenice. Politika i moral ne idu pod ruku. Te prijetnje blokadom BiH, ili Federacije, kako hoćete, neka su vrsta trgovine. Ne nadam se da će to toga doći. Ono čega se ja plašim jeste da bi pod tim prijetnjama neki politički subjekti mogli popustiti Čovićevim zahtjevima, jer ako sam dobro čuo visoki predstavnik nudi neke kompromise. Ne možete imati kompromis sa segregacijom i rasizmom. Ne možete imati kompromis sa dvije škole pod jednim krovom. Čović je izrazito negativna i licemjerna ličnost, ali moram i da kažem da se plašim kredibilnosti bošnjačkih političara. Bojim se da će u jednom trenutku popustiti pod Čovićevim zahtjevima", istakao je Duraković.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.